__________
ACTUALIZARE (03.01.2025): Proiectul a fost clasat, astfel că nu se poate aplica.
__________
O inițiativă legislativă care are ca scop obligativitatea școlilor de a raporta autorităților cazurile de elevi vulnerabili, expuși riscului de violență sau abuz a fost depusă recent la Camera Deputaților. Documentul vizează modificarea și completarea Legii 198/2023 a învățământului preuniversitar.
Conform măsurii, școlile vor avea datoria de a informa autoritățile competente în situațiile în care elevii se află în pericol din cauza violenței fizice, emoționale sau sexuale, consumului de alcool sau substanțe psihoactive sau tendințelor de automutilare sau suicid.
Inițiatorii consideră, conform expunerii de motive care prefațează propunerea legislativă, că această măsură este importantă pentru protejarea elevilor vulnerabili și prevenirea situațiilor de risc, subliniind importanța implicării atât a școlii, cât și a părinților în acest proces.
În principal, măsura introduce obligativitatea ca școlile să raporteze cazurile de elevi vulnerabili, care prezintă un risc crescut de a fi victime ale violenței sau abuzului.
Documentul stabilește că școlile au datoria de a informa autoritățile competente în situațiile în care elevii se află în pericol din cauza violenței fizice, emoționale sau sexuale, a consumului de alcool sau substanțe psihoactive, a tendințelor de automutilare sau suicid etc.
Astfel, conform inițiativei, conducerea unităților de învățământ și inspectoratele școlare vor colabora cu direcțiile de asistență și protecție a copilului pentru crearea și actualizarea semestrială a unui Registru județean unic de evidență a copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate.
Datele statistice din acest registru vor fi publice, iar Ministerul Educației și Ministerul Familiei vor elabora un raport comun anual.
În plus, elevii cu părinți plecați în străinătate vor beneficia de sprijin psihopedagogic din partea consilierului școlar iar consilierii școlari vor întocmi și actualiza semestrial o evidență a acestor elevi, în colaborare cu diriginții.
De asemenea, vor fi organizate activități de consiliere psihopedagogică de grup, adaptate nevoilor elevilor respectivi.
Consilierul școlar va organiza lunar ședințe de consiliere individuală cu fiecare elev, la o dată și oră stabilite.
În eventualitatea existenței unor situații de abuz, violență sau alte probleme, consilierul școlar, profesorul diriginte sau orice alt cadru didactic are obligația de a sesiza conducerea școlii, care va informa direcțiile de asistență socială.
La cererea părinților, consilierul școlar poate facilita activități de consiliere pentru aceștia sau pentru elevi și părinți simultan, inclusiv prin mijloace de comunicare la distanță.
Inițiativa stabilește că profesorul diriginte are obligația de a menține legătura cu părinții, chiar și la distanță, și de a-i informa constant despre situația școlară a elevului.
Atenție! Pentru a se aplica, propunerea legislativă trebuie votată de Parlament, promulgată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)