Documentul este o completare a Ordinului comun 1151/4115/2018, al ministerelor Muncii și celui al Educației, care stabilește o listă de specializări pentru care furnizorii de formare profesională a adulților pot organiza programe de formare. Noul ordin adaugă listei specializărilor și perfecționărilor pentru care furnizorii de formare profesională a adulților au dreptul să organizeze programe de formare profesională două noi specializări, brand manager și specialist în relații publice. Modificarea vine la solicitarea de la Asociația pentru Dezvoltare, Inovație, Cultură și Antreprenoriat.
Proiectul de ordin este prefațat de un referat care justifică o completare a Ordinului 1151/4115/2018, care reglementează formarea profesională a adulților în România. Referatul de aprobare a ordinului argumentează că, din cauza evoluțiilor rapide ale pieței muncii, este necesar să se actualizeze lista specializărilor și perfecționărilor care pot fi oferite de furnizorii de formare profesională.
Astfel, propunerea adăugă listei două ocupații, cele de brand manager și specialist în relații publice, justificând modificarea prin necesitatea de a oferi adulților posibilitatea de a obține competențe actualizate și relevante pentru piața muncii, în conformitate cu standardele ocupaționale aprobate de Autoritatea Națională pentru Calificări.
Schimbările actuale de pe piața muncii, invocate în referat, cum ar fi evoluțiile tehnologice rapide, digitalizarea, automatizarea, schimbările demografice și migrația, au un impact semnificativ asupra sistemului de formare profesională din România, angajatorii solicitând din ce în ce mai mult competențe specifice fiecărei ocupații, dar și așa-numitele competențe transversale, precum munca în echipă, gândirea creativă și rezolvarea problemelor.
Prin urmare, Ministerul Muncii consideră că suplimentarea listei ocupațiilor este importantă pentru dezvoltarea unei culturi a învățării pe tot parcursul vieții, care să permită adulților să își adapteze și să își actualizeze continuu competențele.
În același timp, se susține în referat, sistemul de formare profesională trebuie adaptat nevoilor tinerilor, care se confruntă cu dificultăți legate de participarea la educație și formare, integrarea pe piața muncii, obținerea unui venit decent și asigurarea unor condiții de trai adecvate.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de ordin trebuie semnat de ministru și publicat în Monitorul Oficial.