Costurile de producție mai mari au determinat prețuri mai mari ale laptelui la poarta fermei, care s-au transmis procesatorilor și mai departe comercianților până la consumatorul final.
În plus, condițiile climatice extreme au contribuit de asemenea la scumpirea produselor agricole, laptele nefăcând excepție. Perioadele de secetă intensă au alternat cu preciptații în exces care au provocat inundații în întreaga Europă, ceea ce a afectat producția agricolă.
Furtuna perfectă a schimbărilor politice și climatice a dus la îngrijorări printre procesatori privind dezinteresul fermierilor pentru creșterea vacilor de lapte din cauza scăderii profitabilității. „Răspunsul pieței la aceste provocări și prețul laptelui în scădere nu i-a încurajat pe fermieri să crească producția de lapte. Iar untul, brânza și celelate produse lactate au trebuit să se scumpească pentru a menține profitul procesatorilor”, spune David Swales, market analist la AHDB. În plus față de factorii politici și climatici a intervenit și reevaluarea untului ca un aliment de înaltă calitate, cu valori nutritive ridicate. În consecință cererea a crescut în perioada în care producția de lapte în Europa era în scădere.
Citește integral articolul pe cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)