Mai întâi, CCR a decis că o anumită prevedere din Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică este neconstituțională. Aceasta, introdusă prin Legea 233/2018, trimitea la o altă prevedere a aceleiași legi, care fusese deja declarată neconstituțională printr-o decizie anterioară a Curții.
Curtea a argumentat că menținerea acestei prevederi echivalează cu o încercare de a păstra o soluție legislativă neconstituțională, fapt care contravine Constituției: ”prevederile art.14 alin. (2) din Legea nr. 255/2010, introduse prin Legea nr. 233/2018, ulterior pronunțării Deciziei Curții Constituționale nr. 67 din 21 februarie 2017, echivalează cu păstrarea în fondul activ al legislației a unei soluții legislative constatate în precedent ca fiind neconstituțională. Or, adoptarea de către legiuitor a unor norme contrare celor hotărâte într-o decizie a Curții Constituționale, prin care se tinde la păstrarea soluțiilor legislative afectate de vicii de neconstituționalitate, încalcă Legea fundamentală”.
De asemenea, aceeași instanță a declarat neconstituționale anumite prevederi ale Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, considerând că acestea încalcă principiul securității juridice și dreptul de proprietate privată.
Curtea Constituțională a clarificat situația apărută în eventualitatea în care o expropriere este anulată, dar proprietarul inițial este în situația în care a valorificat deja sumele primite cu titlu de despăgubire, însă este obligat să restituie sumele primite cu titlu de despăgubire.
Decizia CCR a fost luată în urma unei excepții de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului. Curtea a considerat că obligația expropriatului de a restitui proprietatea și despăgubirile în cazul în care expropriatorul renunță la o parte din terenul expropriat echivalează cu o expropriere nejustificată, fără acordul părților și fără o hotărâre judecătorească.
CCR a concluzionat că prevederile legale în cauză (art.11 alin.(6) ind.1, (6) ind.3. și art.(6) ind.8-(6) ind.10 din Legea nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică) creează instabilitate în circuitul civil și lasă la dispoziția unilaterală a statului nașterea unui raport juridic civil, cu consecințe directe asupra patrimoniului persoanelor fizice sau juridice.