avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! Am dat peste acest comunicat: ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! Am dat peste acest comunicat: www.ccr.ro/comunicat-de-presa-17-octombrie-2024 ...

Buna ziua! Am dat peste acest comunicat: [ link extern ] .
In cazul in care a fost publicata decizia, va multumesc pentru o referinta, iar in caz contrar, ma intreb cand si unde ar trebui urmarita publicarea ei.
Totodata, in cazul in care nu a fost publicata decizia, efectele ei sunt aplicabile ?
Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2025
gorangersgogo, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:25, 28 Ianuarie 2025
LInk-ul in cauza nu este functional.

Ce decizie va intereseaza?
Va multumesc pentru raspuns. Am remediat link-ul extern.
Este vorba de sedinta CCR in 17.10.2024 prin care s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a mai multor indici din aliniatul 6 al Articolului 11 din Legea 255/2010.
A admis excepția de neconstituționalitate ridicată direct de Avocatul Poporului și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.11 alin.(6) ind.1, (6) ind.3. și art.(6) ind.8-(6) ind.10 din Legea nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, cu modificările și completările ulterioare.

În esență, Curtea a reținut că transferul dreptului de proprietate din patrimoniul expropriatorului în cel al expropriatului, în cazul renunțării expropriatorului la unele imobile afectate inițial de lucrarea de interes public, și care se produce de drept, la data emiterii deciziei de restituire de către expropriator, în mod unilateral, și care impune în situația încasărilor despăgubirilor, inclusiv obligația de restituire a sumelor plătite, constituie o încălcare a dispozițiilor constituționale referitoare la principiul securității juridice și dreptul de proprietate privată întrucât echivalează cu o expropriere sui generis, în lipsa unei cauze de utilitate publică și fără îndeplinirea acordul părților, sau, în lipsa acestui acord, fără pronunțarea unei hotărâri judecătorești care să valideze îndeplinirea condițiilor legale ale acestei operațiuni juridice.

Curtea a mai reținut că obligația expropriatului de redobândire a imobilului care nu mai este afectat de lucrarea de interes public național, regional, județean, interjudețean sau local, precum și de restituire a sumelor primite cu titlu de despăgubire poate pune destinatarii normelor legale criticate în imposibilitatea de a răspunde noilor cerințe legislative, în situația în care au valorificat deja sumele primite cu titlu de despăgubire, cu consecința nașterii unor drepturi patrimoniale ale expropriatorilor. În concluzie, normele criticate încalcă principiul stabilității raporturilor juridice reglementat de art.1 alin.(5), introduce insecuritate în circuitul civil și lasă la dispoziția unilaterală a statului sau a unității administrativ-teritoriale nașterea unui raport juridic civil, cu consecințe directe asupra patrimoniului unei persoanei fizice sau juridice, fiind afectate si dispozițiile cuprinse în art.44 alin.(1) teza întâi privind garantarea dreptului de proprietate privată.

Nu am gasit-o publicata in M. Oficial.

Termenul de redactare este de cel mult 30 de zile de la pronunţare.
[ link extern ] /
Va multimesc. Am citit si eu integral comunicatul, insa imi este neclar de ce nu a fost publicata, cum si unde pot afla mai multe detalii despre acest fapt si ce implicatii are nepublicarea deciziei.
Voi trece si prin regulile trimise de dvs.
Nepublicarea inseamna ca nu-si produce efecte acea Decizie.
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Decizia curții constituționale din data de 26 mai 2022 de admitere ... CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Decizia Curții Constituționale din data de 26 mai 2022 de admitere a excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 155 alin. (1) din Noul ... (vezi toată discuția)
Articole din cpp neconstitutionale deelmercury deelmercury Buna ziua. As dori sa aflu ce se intampla cu un articol din codul de procedura penala declarat de CCR neconstitutional? Se elimina din lege? Multumesc! (vezi toată discuția)
Ordonanþa de urgenþã nr. 91/2013 DanaBrasov DanaBrasov Buna ziua. va rog sa-mi spuneti daca Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2013 este in vigoare. Stiu ca,la un moment dat, a fost declarata ... (vezi toată discuția)