ACCES PREMIUM
De ce premium?
Nelămuriri fiscale actuale
Când înregistrez factura în contabilitate: la data emiterii facturii sau la data încărcării sale în e-Factura?
Una dintre chestiunile care pot da bătăi de cap contribuabililor, în contextul obligativității folosirii e-Factura în relația B2B, este cea legată de momentul înregistrării unei facturi în contabilitate. Astfel, care este data corectă pentru înregistrare? Data emiterii facturii ori data încărcării facturii în Spațiul Privat Virtual (SPV), în e-Factura?
Articolul continuă mai jos
„La data facturii, cu condiția ca pentru data la care factura a fost emisă să fie deschisă luna. De exemplu: fac o tranzacție, data tranzacției este 30 septembrie și furnizorul meu încarcă factura în 2 octombrie. În această situație, eu voi înregistra tranzacția la data emiterii facturii, și anume 30 septembrie. Atenție: cei care ați primit notificări în SPV... și nu neapărat notificări... cei care ați făcut analiza între decontul pe care l-ați depus și decontul precompletat, dacă ați avut astfel de situații în care ați înregistrat în contabilitate nu la data emiterii facturii, ci la data la care factura a fost comunicată - deci, pe exemplul meu, n-ați înregistrat pe 30 septembrie, deși atunci a avut loc tranzacția, ci, din motive de prudență, ați înregistrat pe 2 octombrie. Aceia care v-ați făcut analiza decontului ar fi trebuit să vedeți, în mod normal, diferențe.Asta înseamnă că ANAF, când a analizat și când a făcut decontul precompletat, a considerat data tranzacției ca fiind data la care s-a emis factura. Și voiam să discut despre acest subiect nu numai în ceea ce privește momentul în care se înregistrează factura în contabilitate. Repet, fapt generator pe 30 septembrie, factură comunicată în SPV pe 2 octombrie, data tranzacției 30 septembrie - o înregistrez pe septembrie”, a explicat, la o conferință recent organizată de avocatnet.ro,
Mirela Păunescu, Expert contabil și Consultant fiscal.
Specialista a vrut să detalieze chestiunea ceva mai mult, astfel că a amintit contribuabililor despre regulile fiscale conform cărora factura trebuie să aibă două date înscrise pe ea. Mai precis, data emiterii facturii și data faptului generator:
„Voiam să mai clarific un lucru. Atenție la articolul 319 din Codul fiscal și la regulile de completare a unei facturi. (...) În Codul fiscal, în norme, se spune următorul lucru: factura trebuie să aibă două date - data emiterii facturii, dar și data faptului generator, fie că este o livrare de bunuri sau o prestare de servicii. Dacă eu pun în factură o singură dată, data emiterii, se prezumă că factura s-a emis la momentul în care a avut loc faptul generator, respectiv prestarea de servicii sau livrarea de bunuri.Ori de câte ori se întâmplă să facturez într-o perioadă distinctă față de faptul generator, ar trebui să pun în factura respectivă două date - data la care s-au livrat bunurile sau s-au prestat serviciile, data faptului generator, cum se numește, respectiv data emiterii facturii. Pe exemplul pe care l-am dat eu, cu o livrare de bunuri pe 30 septembrie menționată în factură și cu comunicare în e-Factura pe 2 octombrie, repet, faptul generator este în septembrie și vânzătorul colectează TVA în septembrie și, la rândul lui, cumpărătorul deduce și înregistrează factura respectivă în septembrie. Mare atenție cum completați aceste date, pentru că, dacă nu le completați corect, așa cum menționează articolul 319 din Codul fiscal, cu normele, există riscul să aveți diferențe când vorbim despre decontul precompletat.”Din 1 iulie 2024, sistemul e-Factura a devenit complet obligatoriu pentru majoritatea contribuabililor, pentru relația B2B. Asta înseamnă că transmiterea facturii se face în termen de cinci zile calendaristice (nu lucrătoare, ca înainte de 1 iulie), iar exemplarul sigilat electronic de autorități este singurul considerat original.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.