Codul Fiscal precizeaza ca declaratia recapitulativa 390 VIES se depune lunar de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA care au efectuat livrari, achizitii sau prestari de servicii in tarile membre ale Uniunii Europene, sau in cadrul unei operatiuni triunghiulare, astfel cum sunt definite in titlul VI din Codul fiscal. In respectiva declaratie vor fi mentionate:
a) livrarile intracomunitare scutite de taxa in conditiile prevazute la art. 143 alin. (2) lit. a) si d), pentru care exigibilitatea taxei a luat nastere in luna calendaristica respectiva;
Potrivit OG 30/2011, declaratia recapitulativa 390 VIES trebuie depusa pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare lunii calendaristice in care ia nastere exigibilitatea TVA . Pana acum, termenul era in data de 15 a lunii.
Scuze, dar daca stiti sa cititi atunci puteti ''interpreta '' dvs. cele scrise de nelutacathy...practic v-a oferit exact litera de lege, raspunsul pe care l-ati cerut si ar fi fost firesc sa-i multumiti, nu sa ironizati..
Atunci cand vine vorba de raportarea achizitiilor intracomunitare de servicii parerile sunt impartite.
Pentru achizitii intracomunitare de bunuri exista prevederi clare care mentioneaza ca exigibilitatea TVA intervine pe data de 15 a lunii urmatoare celei in care au fost livrate bunurile sau la data emiterii facturii daca factura se emite mai devreme de aceasta data. Cu alte cuvinte, achizitia intracomunitara ar trebui raportata in luna in care s-a emis factura dar nu mai tarziu de luna urmatoare celei in care a avut loc livrarea. Aceste prevederi au fost introduse tocmai pentru a evita diferentele ce ar putea sa apara in declaratia 390 intre informatiile raportate de furnizor si cele raportate de client. Parerea mea e ca aceste prevederi ar trebui in mod normal sa se aplice si achizitiilor de servicii intracomunitare tocmai din aceleasi considerente.
Totusi, avand in vedere prevederile legale in vigoare care mentioneaza ca faptul generator si exigibilitatea TVA intervin la data prestarii serviciilor (cu cateva exceptii pentru anumite tipuri de servicii), consider ca cea mai sigura abordare ar fi sa raportati achizitiile de servicii intracomunitare in luna in care s-au prestat (adica in D390 aferenta lunii septembrie, in cazul dumneavoastra) si nu in luna in care s-a emis factura. Astfel, minimizati riscul de amenda pentru nedeclarare la termen in cazul in care si autoritatile fiscale au aceeasi abordare.
In ceea ce priveste autofactura, conform prevederilor art. 155^1 din codul fiscal, aceasta trebuie emisa pana cel mai tarziu in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator in cazul in care beneficiarul nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator. Asa cum am zis mai sus, pentru a minimiza riscul de amenda pentru nedeclarare la termen, din punctul meu de vedere cea mai sigura abordare ar fi sa raportati achizitia in luna in care s-a prestat serviciul (adica septembrie).
@rodicel: cu tot respectul, nu sustin reactia lui kerekesmargo, dar raspunsul dat de nelutacathy nu lamureste niciuna din intrebarile puse.
Daca serviciul este facut in septembrie, trebuie facturat pana pe 15 octombrie. Fiind indeplinite conditiile legale, consider ca nu este necesara autofacturarea si raportarea in D390 aferenta lunii septembrie ci inregistrarea in contabilitate a facturii emise si raportarea in D390 aferenta lunii octombrie.
Alte discuții în legătură
Declaratia 390
LIVIU NISTEA
In cursul lunii se achita o factura proforma penrtru importul unor piese de aschimb pentru niste utilaje. Dupa achitare se primeste marfa, dar fara factura. ... (vezi toată discuția)
Declaratii 390, 300
gabon
Buna ziua,
Am o mare rugaminte sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea situatie. In 18.12.2009 am platit avans pentru o achizitie de bunuri intracomunitare, in ... (vezi toată discuția)