avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... modificare contract colaborare
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

modificare contract colaborare

Buna seara,

Am o problema: am un contract de colaborare in desfasurare cu o firma. Termenul de plata pentru serviciile prestate este de 20 de zile. Acum, reprezentantii firmei mi-au transmis o notificare prin care mi se aduce la cunostinta ca au considerat ei de cuviinta sa modifice termenul de plata (pentru ca au intarziat la plata foarte mult) de la 20 de zile la 30. E legal, avand in vedere ca am un contract care nu e "modificabil" si ca in contract scrie una, iar ei vor sa aplice alta prostie? Nu se considera o modificare a termenilor contractualisi nu ar necesita un act aditional si prin urmare acordul si semnatura mea? Nu mi se pare normal ca eu sa nu imi pot renegocia tariful timp de un an, pentru ca nu mi se da voie prin contract, in timp ce ei au voie sa faca orice modificare doresc. In primul rand ca mi s-a transmis asta azi, ca modificare ce se aplica incepand cu data de 1.10. Nu mi se pare normal nici sa ti se spuna de azi pe maine ca nu mai e valabil ce stiai. Chestia asta a fost facuta pentru ca am facturat la sfarsitul lunii septembrie, dar factura le va parveni in octombrie si ca atare va trebui sa ma "supun" noului regulament, pentru ca, mai nou, ei refuza sa ia in considerare data la care s-a emis factura si vor sa achite in functie de data la care le-a venit factura prin posta. Mi se pare un siretlic prost. Firma are un istoric de tentative in genul acesta de a isi "fraieri" colaboratorii si sincer, nu sunt deloc dispusa sa ii las sa scape si cu chestia asta (le-am mai dat voie in trecut sa incalce contractul si acum, cand in sfarsit am spus ca nu imi convin intarzierile lor la plata, m-am trezit cu notificarea asta). Va rog sa ma ajutati. Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2011
selina123, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 18:49, 2 Octombrie 2011
Aveti perfecta dreptate, daca contractul este incheiat in termenii in care ma gandesc, si anume, faptul ca n-ati fost naiva sa permiteti ca printr-o simpla notificare acestia sa aiba dreptul de modificare a clauzelor.
Nu ma pricep la partea juridica, dar fiind vorba de un conflict comercial, probabil ca va trebui sa mergeti undeva la o instanta, daca negocierile directe si/sau medierea nu vor da rezultate.
Nu, o simpla notificare nu este suficienta. In contract se specifica faptul ca este necesara aprobarea mea penru modificarea termenilor.
In contractele sinalagmatice obligatiile partilor sunt reciproce si interdependente. In contract nu pot interveni modificari unilaterale = toate partile trebuie sa fie de acord si se va intocmi un act aditional (semnat de parti) cand sunt de acord cu unele modificari.

Dv ati primit notificarea si puteti raspunde ? tot in scris ? ca nu sunteti de acord cu modificarea respectiva.

Cat despre facturi...
C.fiscal, art. 155 (copy-paste)
(1) Persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fără drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) şi (2), trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, cel târziu până în cea de-a 15-a zi lucrătoare a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă. De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel târziu până în cea de-a 15-a zi lucrătoare a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă.

Firma nu prea poate sa ia in considerare data la care dv emiteti factura (adica sa va dea banii inainte de a avea documentul justificativ) ? Pe ce baza vor face inregistrarile contabile? Daca factura ajunge la ei in Octombrie luna Septembrie este inchisa; nu? La sfarsitul fiecarei luni S.C. intocmesc o balanta de verificare? (vedeti L.contabilitatii)
N-as zice ca ei intarzie plata pentru ca asa vor, ci pentru ca nu au documente care sa justifice platile catre dv?
Ultima modificare: Duminică, 2 Octombrie 2011
trope_doi, utilizator
Luna emiterii facturii este septembrie, iar in contract se mentioneaza ca se efectueaza plata la 20 de zile calendaristice dupa data emiterii facturii. Nu am pretins niciodata plata inainte. Am emis factura in septembrie si am pus-o la posta tot in septembrie (dar la finalul lunii), iar la posta de regula ajunge dupa 2-3 zile (deci in cazul nostru, la inceptului lui octombrie). Si bineinteles ca ei au fost notificati de existenta facturii. Prin intarziere, ma refeream la faptul ca ei intarzie efectuarea platii, adica nici dupa 20 de zile de la data emiterii nu trimit banii in cont. Nu stiu exact de unde ati inteles dvs. ca as fi pretins plata inainte, dar ati inteles gresit. Eu am pretins plata in termenul stabilit in contract, iar ei au intarziat intotdeauna si in momentul in care am protestat ca intarzie mereu la achitarea facturilor peste acest termen de 20 de zile contractual (fara sa achite penalitati de intarziere), am primit notificarea ca, mai nou, termenul e de 30 de zile, practic ca sa "inchida gura" colaboratorilor si sa nu pretinda, "Doamne fereste!", penalitati de intarziere (si da, in contract sunt trecute penalitatile de intarziere, dar ei nu au respectat niciodata aceasta prevedere). Sper ca acum e mai clara situatia.
Ultima modificare: Duminică, 2 Octombrie 2011
selina123, utilizator
Buna ziua,

Din ceea ce am citit, rezulta ca partenerul de afaceri este cel care nu si-a respectat obligatiile prevazute in contractul comercial.
Chiar daca factura ajunge la client in luna octombrie, acesta este obligat sa o inregistreze in contabilitate la luna septembrie.
Iar ceea ce ati descris mai sus reprezinta tocmai incalcarea clauzelor prevazute in contract, chiar de partenerul de afaceri. Plata stabilita la 20 de zile de la emiterea facturii, la acea data trebuie sa se realizeze de catre acestia, si nu la 20 de zile de la data confirmarii de primire a acesteia prin posta. Sau la 30 de zile, cum v-au notificat acum.
Notificarea respectiva nu este valabila (legala din punct de vedere juridic) atata timp cat nu este semnata si de Dvs. Clauzele unui contract comercial se modifica, asa cum a mentionat mai sus colega mea @trope_doi, doar prin acordul partilor. Se incheie acte aditionale la contract, nu notificari. Faptul ca dansii v-au trimis acea notificare nu inseamna absolut nimic. Dvs. puteti fie sa-i actionati in instanta pentru nerespectarea obligatiilor contractuale, fie sa va deplasati, sa purtati o discutie pe cale amiabila si sa ajungeti la un numitor comun.
Era foarte bine daca in contract era prevazuta clauza comisorie. Pactele comisorii sunt absolut necesare mai ales in cazul contractelor cu executare succesiva - in cazul Dvs. contractul de prestari servicii. Pe viitor, pentru a nu va mai afla in situatia de nu putea iesi dintr-un contract decat la expirarea acestuia asa cum ati scris mai sus, sau printr-un proces lung si costisitor incercati sa nu mai omiteti inserarea in contract a pactului comisoriu. Cel mai eficient fiind cel care prevede desfiintarea de drept a contractului fara interventia instantei judecatoresti si fara notificare prealabila, in cazul in care nu sunt respectate obligatiile contractuale.

Mai multe detalii referitoare la pactul comisoriu, puteti citi aici :
[ link extern ]

O seara frumoasa!

Alte discuții în legătură

Pactul comisoriu roxana_cehan roxana_cehan Potrivit noului Cod Civil, pactele comisorii mai pot fi de patru feluri? (vezi toată discuția)
Legea nr. 72/2013 – legea privind combaterea intarzierii la plata anadell anadell Urmatoarea clauza \\\\"plata avansului se face in ziua semnarii contractului\\\\" poate fi considerata clauza abuziva raportat la prevederile art.5 al.3 din ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu michi michi imi poate da cineva o clasificare a pactelor comisorii I< II >II>IV cu explicatii la fiecare?


Mii de multumiri (vezi toată discuția)