avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Legea nr. 72/2013 – legea privind combaterea ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Legea nr. 72/2013 – legea privind combaterea intarzierii la plata

Urmatoarea clauza "plata avansului se face in ziua semnarii contractului" poate fi considerata clauza abuziva raportat la prevederile art.5 al.3 din lg.72/2013 ''Părţile nu pot conveni cu privire la data emiterii/primirii facturii. Orice clauză prin care se stipulează un termen de emitere/primire a facturii este lovită de nulitate absolută.", avand in vedere ca pentru plata avansului trebuie emisa factura?

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2013
anadell, utilizator
Cel mai recent răspuns: bia22 , utilizator 18:54, 11 Aprilie 2013
Parerea mea este ca nu, in fond scopul legii este combaterea intarzierilor la plata iar nu platile in avans efectuate .
~ Conținut șters la cerere ~
Conform art.155 (15) Cod fiscal : persoana impozabilă trebuie să emită o factură pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepția cazului în care factura a fost deja emisă.
Prin urmare Codul fiscal care reprezinta materia de baza in domeniul facturari nu interzice facturarea avansurilor incasate, acestea putand fi facturate intr-un termen de 15 zile de la data incasarii .
Este regula ca in momentul in care se face o comanda pentru un produs care nu exista pe stoc sa se achite un avans, pentru care se emite factura de avans, urmand la livrarea produsului sa se achite diferenta, care se factureaza de asemenea .
Multumesc mult pentru respunsuri.

Referitor la raspunsul utilizatorului bodealex, am citit intreaga lege si nu doar intreg continutul art.5 pe care dumneavoastra l-ati redat si tocmai din aceasta cauza eram nelamurita cu privire la acest al.3 care vine cat de cat in contradictie cu celelalte prevederi.
Prin al.1 se limiteaza termenele de plata la 60 de zile tocmai pentru reducerea intarzierilor la plata si atunci de ce o clauza prin care se stipuleaza efectuarea unei plati (avans), la incheierea contractului, ar fi abuziva?
Prin al.2 mi se permite esalonarea platii si prin urmare pot trece in contract datele la care vor fi achitate ratele, date la care, in consecinta, vor fi eliberate si facturi. Atunci de ce considerati abuziva stipularea in contract a datei la care se face plata avansului?
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Interpretare text legea nr. 72 din 2013 iulia_crms iulia_crms Cum interpretati clauza din legea nr. 72/2013 cu privire la faptul ca partile nu pot conveni cu privire la data emiterii/primirii facturii si orice clauza prin ... (vezi toată discuția)
Plata anticipata euro gody gody o intreprindere individuala ( care in Romania nu este inregistrata in scopuri de TVA) poate primi o plata in avans de la o firma din UE? Deoarece II nu este ... (vezi toată discuția)
Ce este mai relevant noul cod fiscal sau contractul de achizitie auto-fara clauze privind eventuala majorare de taxe? martur martur In aprilie 2010 am incheiat un contract de vanzare-cumparare auto cu un dealer Opel.Trecand peste aspectul moral al faptului ca la incheierea contractului ... (vezi toată discuția)