In aprilie 2010 am incheiat un contract de vanzare-cumparare auto cu un dealer Opel.Trecand peste aspectul moral al faptului ca la incheierea contractului mi s-a spus ca autoturismul imi va fi livrat in jur de 25 iunie mi-a fost livrat in 15 iulie (lucru ce nu poate fi contestat ,deoarece contractul prevedea un termen de livrare de 60 zile lucratoare) mi s-a cerut sa platesc diferenta de TVA,desi plata am facut-o integral inca din luna mai..Am facut acest lucru pentru ca nu mi-ar mai fi livrat autoturismul.si as fi pierdut asa-zisul avans(de 12690 euro!!!)
Intrebarea mea este daca sunt sanse sa recuperez suma reprezentata de diferenta de TVA,prin actionarea in instanta ,in conditiile in care in contract nu se specifica cine suporta eventuala majorare de taxe si se stipuleaza ca am achitat echivalentul a 4255 euro cu TVA ,iar diferenta de 8435 euro (-3 vouchere)urmand sa se achite cu circa 1 zi lucratoare inaintea livrarii.Pentru ambele transe de plata s-au emis facturi in luna aprilie si respectiv luna mai.Poate Codul fiscal sa ne lase pe noi cumparatorii la voia comerciantilor ,anuland clauzele unui contract,care din punctul meu de vedere este foarte clar si ferm?
Va multumesc anticipat pentru solicitudine .
Cand au mai fost asemenea modificari au existat masuri tranzitorii in legislatia fiscala; de data aceasta - au lipsit .
In codul fiscal este urmatoarea prevedere , la art 1:
(3) În materie fiscală, dispoziţiile prezentului cod prevalează asupra oricăror prevederi din alte acte normative, în caz de conflict între acestea aplicându-se dispoziţiile Codului fiscal.
Pentru ca livrarea s-a facut in luna iulie , vanzatorul nu are ce face : trebuie sa emita factura cu noua cota de taxa si sa storneze avansurile incasate cu cota veche de taxa - asa il obliga codul fiscal sa lucreze.
Pentru ca in contract nu se specifica cine suporta eventualele diferente de taxa ( situatie destul de dificil de anticipat ... dar , iata , s-a intamplat !) , atunci cumparatorul final este obligat sa suporte acea diferenta .
Ar mai fi existat posibilitatea ca diferenta de taxa sa fie suportata din marja de profit a vanzatorului , dar nu am vazut cazuri in care sa se fi intamplat asa , desi banii au fost intregral achitati cu mult inaintea livrarii , bani care , evident au fost rulati deci au produs profit .