Cum interpretati clauza din legea nr. 72/2013 cu privire la faptul ca partile nu pot conveni cu privire la data emiterii/primirii facturii si orice clauza prin care se stipuleaza un termen de emitere/primire a facturii este lovita de nulitate absoluta?
Personal interpretez în sensul că părţile nu pot stabili că se emite factura "atunci când am lichidităţi ca să nu fiu obligat ca până la încasare să plătesc TVA-ul aferent sumei de încasat sau impozitul", aşa cum de altfel "se mai întâmplă" între anumiţi parteneri de afaceri ...
Conform art.155 Cod Fiscal alin. (14) Pentru livrările intracomunitare de bunuri efectuate în condițiile art. 143 alin. (2), persoana impozabilă are obligaţia de a emite o factură cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naștere faptul generator al taxei.
(15) Pentru alte operațiuni decât cele prevăzute la alin. (14), persoana impozabilă are obligaţia de a emite o factură cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naștere faptul generator al taxei, cu excepția cazului în care factura a fost deja emisă. De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepția cazului în care factura a fost deja emisă.
Drept urmare se instituie prin lege o obligatie in sarcina persoanei impozabile de a emite factura la un anumit moment, acesta nefiind lasat la latitudinea persoanei impozabile.
In caz contrar momentul generator al platii TVA, respectiv al achitarii creantei s-ar prelungi in timp, fapt care este in contradictie cu scopul legii .