avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Interpretare text legea nr. 72 din 2013
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Interpretare text legea nr. 72 din 2013

Cum interpretati clauza din legea nr. 72/2013 cu privire la faptul ca partile nu pot conveni cu privire la data emiterii/primirii facturii si orice clauza prin care se stipuleaza un termen de emitere/primire a facturii este lovita de nulitate absoluta?

Eu nu prea inteleg utilitatea acestei clauze.:O
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2013
Lucian Huzum, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 11:17, 7 Aprilie 2013
Personal interpretez în sensul că părţile nu pot stabili că se emite factura "atunci când am lichidităţi ca să nu fiu obligat ca până la încasare să plătesc TVA-ul aferent sumei de încasat sau impozitul", aşa cum de altfel "se mai întâmplă" între anumiţi parteneri de afaceri ...
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2013
Lucian Huzum, Consilier juridic
Conform art.155 Cod Fiscal alin. (14) Pentru livrările intracomunitare de bunuri efectuate în condițiile art. 143 alin. (2), persoana impozabilă are obligaţia de a emite o factură cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naștere faptul generator al taxei.

(15) Pentru alte operațiuni decât cele prevăzute la alin. (14), persoana impozabilă are obligaţia de a emite o factură cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naștere faptul generator al taxei, cu excepția cazului în care factura a fost deja emisă. De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepția cazului în care factura a fost deja emisă.
Drept urmare se instituie prin lege o obligatie in sarcina persoanei impozabile de a emite factura la un anumit moment, acesta nefiind lasat la latitudinea persoanei impozabile.
In caz contrar momentul generator al platii TVA, respectiv al achitarii creantei s-ar prelungi in timp, fapt care este in contradictie cu scopul legii .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura emisă ulterior bonului fiscal andra-celia andra-celia Bună ziua, mă puteți ajuta vă rog cu un răspuns, mai pot emite o factură ulterior emiterii bonului fiscal? Bonul fiscal a fost emis acum 1 săptămâna, ... (vezi toată discuția)
Mai multe incasari, o singura factura? Florentinachivulet Florentinachivulet Buna ziua, Am urmatoare nelamurire, in urma unui contract un clinet imi comanda niste produse pentru care eu ii emit factura proforma (in care sunt ... (vezi toată discuția)
Tva la facturi emise pt prestari de servicii dupa 1 iulie 2010 soranacristache soranacristache Pentru facturile emise dupa data de 1 iulie 2010 care se refera la prestari de servicii din luni anterioare acestei date ce cota de TVA se aplica: 19 sau ... (vezi toată discuția)