Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, de la data de 1 septembrie, acestea au suferit o primă recalculare din oficiu, conform noii metode de calcul prevăzute de actul normativ respectiv (Legea 360/2023).
O a doua recalculare a pensilor va urma să fie făcută în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii, tot din oficiu, această a doua etapă de recalculare urmând să ia în considerare adeverințele depuse la dosarele de pensie, dar neluate în considerare la recalcularea menționată mai sus, care atestă existența unor sporuri sau venituri nepermanente, venituri lunare (atât brute, cât și nete) realizate înainte de data de 1 aprilie 2001.
Cea de-a treia variantă prevăzută de noua lege, în care pensiile pot fi supuse unei recalculări, este aceea declanșată la cererea beneficiarilor. Astfel, persoanele care doresc să adauge în calculul pensiei venituri sau stagii de cotizare, perioade asimilate acestora ori se consideră îndreptățite să valorifice documente neluate în considerare, dar care pot conduce la modificarea drepturilor de pensie, pot solicita recalcularea acesteia.
Ce se întâmplă, însă, în situația în care un pensionar nu este de acord cu rezultatul recalculării?
Conform unui punct de vedere exprimat pentru avocatnet.ro de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), posibilitarea rezolvării unei situații în care beneficiarul constată o neconcordanță între drepturile sale și rezultatul recalculării (fie aceasta din oficiu, fie la cerere) este reglementată de prevederile articolului 94, alin. (1) din Legea 360/2023.
Conform acestuia, ”în situaţia în care, ulterior stabilirii și/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire”.
Un aspect foarte important de reținut de către persoanele interesate de recalcularea pensiei și de eventuala contestare a rezultatului acesteia este acela că atacarea în instanță a deciziei de revizuire este posibilă într-un interval de timp limitat. Odată trecut acest interval, decizia respectivă rămâne definitivă.
Astfel, art. 127 din legea pensiilor prevede foarte clar termenul de constare: ”deciziile emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate, în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă. Deciziile necontestate în termenul prevăzut la alin. (1) sunt definitive”.
Referitor la acest subiect, CNPP a precizat că, ”pentru a prezerva dreptul pensionarilor de a contesta decizia de recalculare în instanță, în termenul prevăzut de art.127 alin.(1) din Legea nr.360 /2023 privind sistemul public de pensii, respectiv 45 de zile de la comunicare, casele teritoriale de pensii vor proceda cu celeritate la analizarea tuturor sesizărilor sau reclamațiilor înregistrate de beneficiari”.
Comentarii articol (4)