Tot mai multe blocuri noi se vor ridica in Bucuresti si in marile orase din tara, iar vestea buna este ca nu este vorba doar de locuinte de lux, ca pana acum, ci si de apartamente accesibile noii clase de mijloc, cu venituri peste medie. Chiar si asa, pretul unui apartament nou se invarte in jurul a 1.000 de euro pe metrul patrat, ceea ce inseamna ca un apartament cu doua camere poate depasi 100.000 de euro, in functie de suprafata si alte utilitati si dotari. Asadar, pentru a cumpara un astfel de apartament, solutia ramane un credit ipotecar. Acesta este si motivul pentru care bancile incheie parteneriate cu cei care vand noile ansambluri rezidentiale.
Un exemplu de astfel de parteneriat este cel intre Raiffeisen Bank si City Center Residence.
Pe data de 6 octombrie 2006, Compania Europa Group a anuntat lansarea oficiala a complexului rezidential City Center Residence pe piata imobiliara romaneasca. Ansamblul, pentru care au fost investiti circa 20 miloane de euro, a fost proiectat de Casa de Arhitectura BBM Group, antreprenorul general fiind compania Consola si beneficiaza de o pozitie ultracentrala : Strada Chesarie, in zona Piata Unirii - Parcul Carol.
City Residence
City Center Residence va fi compus din 6 imobile (cu structura S+P+4E+2E retrase), construite pe o suprafata de aproximativ 18 500 mp in jurul unei curti interioare (cu o suprafata de 5081 mp), suspendata deasupra unui parcaj subteran general pe un nivel.
Cele sase blocuri cuprind 104 apartamente dintre care : 9 garsoniere, 21 apartamente cu doua camere, 59 apartamente cu trei camere, 14 duplexuri cu cate patru camere si un duplex cu cinci camere. Suprafata utila va fi cuprinsa intre 51 si peste 200 mp, in functie de numarul de camere iar preturile variaza si ele intre 125 000 – 500 000 euro (insemnand costuri pe mp cuprinse intre 1 265 si 1 550 euro).
Apartamentele vor fi dotate cu parchet de lemn pentru camera de zi si dormitoare, gresie si faianta pe pereti la bai, grupuri sanitare si pe frontul de gatit la bucatarii.
Toate apartamentele sunt prevazute cu terase ºi balcoane cu deschidere deopotrivã cãtre faþadele interioare ºi exterioare ale complexului.
De asemenea, la parterul constructiilor vor fi construite spatii de servicii ce vor putea fi contractate la finalizare, tinandu-se cont de linistea locatarilor, putand avea ca destinatie : sali de fitness, saloane de infrumusetare, cafenele, cabinete medicale, de avocatura. Tot aici, vor exista spatii tehnice pentru a asigura necesitatile locatarilor complexului: centrala termica, punct de transformare, rezervor pentru protectia impotriva incendiilor, camere de depozitare.
Subsolul va oferi locatarilor doua spatii pentru parcare cu o capacitate de 50 de autoturisme fiecare. Cele doua intrari in parcare vor fi echipate cu porti cu comanda la distanta si bariere cu dispozitive pentru cartele.
Suprafata curtii va fi amenajata ca un spatiu de recreere, cu o vegetatie compusa din gazon, arbusti si copaci si va fi prevazuta cu alei pavate cu dale.
Lucrarile de proiectare pentru City Center s-au constituit in luna decembrie 2005. Constructia propriu-zisa a inceput din luna mai a acestui an, iar pana in prezent a fost turnata fundatia, au fost finalizate lucrarile de subsol la toate cele sase blocuri, parterul, primul etaj, iar cel de-al doilea etaj este in lucru. City Center are ca data de finalizare ziua de 3 octombrie 2007.
Dupa ce am fost vrajiti de oferta pe care o lanseaza Compania Europa Group, ne tenteaza sa descoperim si cum pot fi achizitionate apartamentele din zona rezidentiala City Center.
Pana in prezent au fost deja contractate 30% din apartamente, acestea fiind deja ocupate de noii proprietari, din categorii diverse: clasa medie, oameni de afaceri si VIP.
Locuintele, conform informatiilor de pe site-ul companiei Europa Group, vor putea fi achizitionate atat prin plata pe loc (astfel se evita comisionul de 4% perceput de agentiile existente pe piata imobiliara romaneasca), cat si prin credit ipotecar sau imobiliar, prin intermediul Raiffeisen Bank, partenerul Europa Group pentru dezvoltarea ansamblului.
Creditul imobiliar „Casa Ta”
Pentru cei care vor opta pentru finantarea pe credit a unui apartament in City Center Residence, Raiffeisen Bank ofera conditii preferentiale de imprumut (asa se anunta pe site-ul Europa Group).
Consilierii Raiffeisen Bank sustin insa ca, deocamdata nu a fost lansat niciun credit referitor la finantarea achizitionarii unei locuinte din cadrul City Center Residence si ne recomanda sa aplicam pentru un credit ipotecar/imobiliar clasic in cazul in care dorim sa achizitionam o locuinta din noul ansamblu rezidential.
Dobanda
Astfel, consiliera bancii mi-a prezentat creditul „Casa Ta”, un credit imobiliar pe care banca il acorda in RON, EUR, USD si CHF cu dobanzi variabile de 8,4% pentru creditele in lei, 6,9% pentru cele in euro, 9% pentru cele in dolari si 4,9% pentru creditele in CHF. Pentru acordarea creditului, banca ia in calcul bugetul familiei si nu impune un venit minim personal.
Suma maxima de creditare pe care banca o ofera este de 200 000 de euro. Deci, va trebui sa ne orientam pentru achizitionarea unui apartament cu maxim 3 camere (in cazul in care nu dispunem de un avans mai mare de 25%).
Cu un avans minim necesar de 25%, pe o perioada de 25 de ani, Raiffeisen ne acorda suma de 200 000 euro (maxim 75% din valoarea casei), suma pe care trebuie sa o rambursam in rate lunare fixe de 1400,83 euro.
Drept garantie, se pune ipoteca pe locuinta cumparata iar asigurarea de viata si cea a imobilului sunt cesionate in favoarea bancii.
Comisioane:
Pentru creditul imobiliar „Casa Ta”, Raiffeisen percepe un comision de gestiune de 0,9% anual, pentru creditele in RON, EUR si CHF si 2% pentru cele in dolari. Comisionul de gestiune se aplica la soldul creditului si este inclus in rata.
Pentru plati anticipate banca aplica un comision de 3%, suma rambursata poate fi de minimum 3 rate cumulate.
Pe lista documentelor necesare pentru intocmirea dosarului de credit apar : actul de identitate (titular si co-debitor), copie si original, adeverinta de salariu (semnata si confirmata de catre angajator), acte ale imobilului (documente necesare pentru procesul de evaluare : schite ale planului cadastral, extras de carte funciara si pre-contractul de vanzare-cumparare, in cazul achizitionarii de locuinte si terenuri.
Avantaje :
Raiffeisen Bank acorda creditul imobiliar fara carte de munca, fara un venit minim impus si ofera evaluare gratuita pentru locuinta care face obiectul creditului.
Comentarii articol (0)