ACCES PREMIUM
De ce premium?
e-Transport: Anumite date pot fi modificate după expirarea codului UIT, dar practica poate genera probleme în relația cu autoritățile
Recent s-a stabilit că anumite date aferente unui transport rutier, ce au fost raportate în e-Transport, pot fi modificate după expirarea codului UIT aferent. Totuși, specialiștii atenționează că practica poate atrage probleme la nivelul contribuabilului care face asemenea modificări.
Articolul continuă mai jos
„Există o prevedere care lasă loc de diverse interpretări, pentru că nu este foarte clară. Operațiunea de modificare a datelor reprezintă informație referitoare la profilele de risc specifice contribuabililor persoane fizice și juridice - înțelegem, deci, că este luată în considerare la riscul fiscal. Cum se face chestia aceasta și cât de mult influențează riscul fiscal sunt chestiuni nedetaliate. Deci, reținem că putem modifica datele respective, dar că acest lucru ar putea avea efecte în categoria de risc fiscal. Dacă fac un număr de modificări consecutive, posibil să mă trezesc cu un control fiscal, ca să verifice autoritățile ce se întâmplă”, a precizat, la o întâlnire recentă a Tax Group,
Valentin Alangiu, Accounting & Tax Partner la Nowium.
Informația a fost confirmată și într-un articol remis redacției noastre de către
Deloitte România:
„Cu toate acestea, contribuabilii trebuie să încerce să raporteze de la început datele în mod corect și să evite pe cât posibil modificarea informațiilor declarate inițial, dat fiind că orice corecție ulterioară poate influența profilul de risc specific al contribuabilului, utilizat în activitatea de administrare fiscală.”Concret, este vorba despre
modificările operate recent, prin OUG 129/2024, la regimul sistemului e-Transport. Deși s-a introdus posibilitatea de a face modificări în sistem, la datele transporturilor rutiere, după expirarea codului UIT, acest lucru poate avea consecințe neplăcute.
„Prin excepție (...), denumirea, caracteristicile, cantitățile și contravaloarea bunurilor transportate pot fi modificate după expirarea termenului de valabilitate a codului UIT, până cel mai târziu la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a finalizat transportul de bunuri. Operațiunea de modificare a datelor prevăzute (...) reprezintă informație referitoare la profilele de risc specifice contribuabililor persoane fizice și juridice, conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 116/2023 (...)”, scrie în document.
Citește mai mult despre
e-Transport,
transporturi rutiere,
transport rutier,
risc fiscal,
controale ANAF,
controale firme,
controale persoane fizice,
persoane juridice,
persoane fizice
Specialiști citați în acest articol
Valentin are peste 20 ani de experiență profesională în domeniul contabilității și consultanței fiscale în societăți din cadrul Big Four și din eșalonul secund, ca și în poziție de partener-antreprenor în societăți de servicii profesionale în domeniu.
Este expert contabil acreditat CECCAR și CCF, membru ACCA.
Are o abordare analitică cu implicări în multiple proiecte cum ar fi expertize contabile și misiuni de due dilligence, consultanță în domeniul TVA, impozit pe profit și impozit nerezidenți, training-uri pentru echipă și clienți, asistență la implementarea sistemelor informatice.
Coordonează proiectul Tax Group, este lector în cadrul sesiunilor de training și coordonator al unuia dintre cele mai apreciate newslettere din domeniul fiscal.
Valentin este vorbitor fluent de limbă engleză.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)