Conform Legii 360/2023 (n.r. noua lege a pensiei), persoanele care nu au cotizat la sistemul public de pensii pot plăti retroactiv contribuțiile sociale pentru o perioadă de până la șase ani, cu condiția să nu fie pensionari și să acopere doar intervalul dintre vârsta de 18 ani și vârsta standard de pensionare.
Mecanismul este disponibil și pentru cei care au lucrat în străinătate și nu au contribuit la sistemul de pensii în anumite perioade. Legea permite acoperirea retroactivă pentru perioade de până la șase ani, inclusiv pentru cei care nu au realizat stagii de cotizare în România, în Uniunea Europeană sau în alte state cu care există acorduri bilaterale privind securitatea socială.
Atenție! Contribuțiile retroactive se efectuează pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă, conform prevederilor legale actuale.
Citește și: Odată cu creșterea salariului minim, de la 1 ianuarie 2025 se vor majora și amenzile rutiere
Contribuția se calculează prin aplicarea unei cote de 25% din salariul minim brut în vigoare la momentul semnării contractului cu casa de pensii.
În consecință, întrucât Guvernul a aprobat majorarea salariului minim la 4.050 de lei de 1 ianuarie 2025, sumele plătite de cei care vor să cumpere vechime pentru pensie vor crește.
Astfel, odată cu creșterea salariului minim la 4.050 de lei, persoanele care vor să cumpere vechime pentru pensie în 2025 vor trebui să plătească 1.012,5 lei, cu 87,5 lei mai mult decât în prezent.
Un aspect important de menționat este că persoanele care au încheiat deja un contract de asigurare socială cu casa de pensii pentru cumpărarea vechimii nu vor fi plăti mai mult. Sumele de plată sunt calculate pe baza salariului minim brut și a cotei de contribuție la momentul semnării contractului, iar modificările ulterioare ale acestora nu vor influența plățile în curs de efectuare.
Plata contribuției poate fi efectuată integral, lunar sau eșalonat, în termen de un an de la semnarea contractului.
Comentarii articol (0)