Ciorba de potroace de dupa betia integrarii in UE
Desi au fost publicate in Monitorul Oficial cu mai mult timp in urma, o serie de legi vor intra in vigoare de la data aderarii la Uniunea Europeana. Cele mai multe schimbari sunt in domeniul drepturilor strainilor, al drepturilor salariatilor si al drepturilor consumatorului. Aceste acte au fost publicate anticipat, pentru a da timp celor in cauza sa se pregateasca pentru aplicarea lor.
In jur de 100 de acte normative vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2007. Insa in legile care sunt deja in vigoare sunt presarate tot felul de dispozitii pentru care termenul intrarii in vigoare este amanat pana la data aderarii. „Saptamana Financiara” a facut o selectie a acestor normative.
Dobandirea de terenuri si arendarea de catre cetatenii straini
Cetateanul unui stat membru, apatridul cu domiciliul intr-un stat membru sau in Romania, precum si persoana juridica constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru vor putea dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in aceleasi conditii cu cele prevazute de lege pentru cetatenii romani si pentru persoanele juridice romane. Pentru a putea dobandi terenuri, cetatenii straini trebuie sa fie rezidenti. In caz contrar, vor putea dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor pentru resedinte secundare, respectiv sedii secundare, numai la implinirea unui termen de 5 ani de la data aderarii Romaniei la UE. In ceea ce priveste terenurile agricole, forestiere si padurile, acestea vor putea fi dobandite de straini doar dupa 7 ani de la data aderarii. (Legea nr. 312 din 10 noiembrie 2005 privind dobandirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi, precum si de catre persoanele juridice straine)
Drept consecinta a eliminarii restrictiilor legate de dobandirea proprietatii de catre cetatenii straini, era necesar sa se elimine si restrictiile fata de acestia si fata de firmele straine in ceea ce priveste arendarea bunurilor agricole. (Legea nr. 276 din 5 octombrie 2005 pentru modificarea art. 3 din Legea arendarii nr. 16/1994)
Rezidenta si dreptul de munca pentru straini
Persoanele aflate in intretinere, precum si partenerul vor beneficia de drepturile membrilor de familie ai cetateanului Uniunii Europene privind intrarea si rezidenta pe teritoriul Romaniei. Membrii de familie care nu sunt cetateni UE vor beneficia de dreptul de rezidenta pentru o perioada de peste 3 luni daca insotesc sau se alatura ulterior cetateanului UE care indeplineste una dintre urmatoarele conditii:
a) desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati dependente sau activitati independente, in conditiile legii;
b) detine mijloace de intretinere pentru el si membrii de familie, de regula cel putin la nivelul venitului minim garantat in Romania, si are asigurare de sanatate recunoscuta in sistemul asigurarilor sociale de sanatate din Romania;
c) este inscris la o institutie din Romania, acreditata in conditiile legii, avand ca obiect principal de activitate desfasurarea de activitati de invatamant sau de perfectionare a pregatirii profesionale, are asigurare de sanatate recunoscuta in sistemul asigurarilor sociale de sanatate din Romania si asigura autoritatile competente, printr-o declaratie pe proprie raspundere sau prin orice alt mijloc, ca detine mijloace de intretinere pentru el si membrii de familie, de regula cel putin la nivelul venitului minim garantat in Romania;
d) este membru de familie al unui cetatean UE care indeplineste una dintre conditiile prevazute mai sus. (Ordonanta Guvernului nr. 30 din 19 iulie 2006 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European)
Vor putea presta munca fara permis de munca la persoanele fizice si juridice din Romania strainii membri de familie ai cetatenilor romani. (Ordonanta Guvernului nr. 49 din 30 august 2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 203/1999 privind permisele de munca)
Pensii private in strainatate
Persoanele care indeplinesc conditiile pentru a deveni participanti la scheme de pensii facultative si intreprinderile din Romania vor putea vira contributii catre fonduri de pensii administrate de administratori autorizati intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European. Tot de la data aderarii, administratorii fondurilor de pensii facultative autorizati in Romania pot primi contributii de la participanti si intreprinderi dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European. (Legea nr. 204 din 22 mai 2006 privind pensiile facultative)
Protectia salariatilor
Suplimentar fata de protectia acordata salariatilor de Codul Muncii, mai sunt reglementari care vor intra in vigoare de la data aderarii si care asigura acestora drepturi sporite in cazul transferului societatii comerciale catre un alt patron. In cazul in care transferul implica o modificare substantiala a conditiilor de munca in detrimentul salariatilor, angajatorul este cel responsabil pentru incetarea contractului de munca.
Salariatilor li se va putea aplica contractul colectiv de munca existent la nivelul noului angajator daca acesta contine dispozitii mai favorabile salariatilor „transferati”. Din formularea legala insa nu rezulta daca angajatii au un drept de optiune in a li se aplica acest contract colectiv de munca.
De asemenea, reprezentantii salariatilor isi pastreaza statutul si functia in cazul in care compania transferata nu-si pierde autonomia in urma acestui transfer. Vanzatorul sau cumparatorul care preconizeaza transferul sunt obligati, cu minimum 30 de zile inainte de data transferului, sa se consulte cu reprezentantii salariatilor, in scopul ajungerii la un acord, avand si dreptul sa fie informati asupra motivului transferului. (Legea nr. 67 din 22 martie 2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora)
Garantarea salariilor
Incepand cu 1 ianuarie 2007, angajatorii au obligatia de a plati lunar o contributie la Fondul de Garantare pentru plata creantelor salariale, in cota de 0,25%, aplicata asupra fondului total de salarii brute lunare. De la aceasta data, cota contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj se va diminua cu 0,25%.
Din Fondul de Garantare se asigura plata creantelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca incheiate de salariati cu angajatorii impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de deschidere a procedurii insolventei si fata de care a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare, denumiti angajatori in stare de insolventa.
Din resursele Fondului de Garantare se suporta urmatoarele categorii de creante salariale: a) salariile restante; b) compensatiile banesti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de salariati, dar numai pentru maximum un an de munca; c) platile compensatorii restante, in cuantumul stabilit in contractul colectiv de munca si/sau in contractul individual de munca, in cazul incetarii raporturilor de munca; d) compensatiile restante pe care angajatorii au obligatia de a le plati, potrivit contractului colectiv de munca si/sau contractului individual de munca, in cazul accidentelor de munca sau al bolilor profesionale; e) indemnizatiile restante, pe care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a le plati pe durata intreruperii temporare a activitatii. (Legea nr. 200 din 22 mai 2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale)
Plan de sanatate si securitate pe santier
De la 1 ianuarie 2007 va intra in vigoare o Hotarare de Guvern care stabileste cerintele minime de securitate si sanatate in munca pentru „santierele temporare sau mobile”. Este vorba de orice santier in care se desfasoara lucrari de constructii sau de inginerie civila. Coordonarea in materie de securitate si sanatate trebuie sa fie organizata atat in faza de studiu, conceptie si elaborare a proiectului, cat si pe perioada executarii lucrarilor. Legislatia prevede in detaliu ce anume trebuie sa contina planul de securitate si sanatate, alte masuri de coordonare stabilite de coordonatorii in materie de securitate si sanatate si obligatiile ce decurg din acestea. (HG nr. 300 din 2 martie 2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru santierele temporare sau mobile)
Omologarea vehiculelor
Vehiculele rutiere vor putea fi inmatriculate sau inregistrate in Romania numai dupa omologarea si certificarea autenticitatii acestora, dupa caz, de catre Registrul Auto Roman. Categoriile de vehicule pentru care este obligatorie omologarea in vederea inmatricularii sau inregistrarii in Romania se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului.
Vor fi exceptate de la aceste prevederi vehiculele rutiere noi care detin omologare comunitara (CE) de tip a intregului vehicul valabila, precum si vehiculele rutiere utilizate care au fost inmatriculate ultima data intr-un stat membru al Uniunii Europene. (O.G. nr. 35 din 14 iulie 2005 pentru modificarea si completarea O.G. nr. 78/2000 privind omologarea vehiculelor rutiere si eliberarea cartii de identitate a acestora, in vederea admiterii in circulatie pe drumurile publice din Romania)
Conciliere la achizitiile publice
Orice persoana fizica sau juridica va avea dreptul sa apeleze la o procedura de conciliere daca are un interes legitim in legatura cu un anumit contract de achizitie publica si sufera, risca sa sufere sau a suferit un prejudiciu ca o consecinta a unei actiuni/inactiuni a autoritatii contractante, prin care se incalca prevederile legale in domeniul achizitiilor publice. Contestatorul care intentioneaza sa apeleze la procedura de conciliere va transmite, in scris, Ministerului Finantelor Publice, cererea de initiere a procedurii. Ministerul are obligatia sa transmita cererea contestatorului catre Comisia Europeana, in cel mult 7 zile de la primire. In cazul in care Comisia Europeana considera ca litigiul ivit intre parti este in legatura cu incalcarea prevederilor comunitare in materie de achizitii publice, aceasta solicita autoritatii contractante sa decida daca accepta sa participe la procedura de conciliere. (HG nr. 1.587 din 23 decembrie 2003 privind aplicarea procedurii de conciliere pentru solutionarea divergentelor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica)
Mai multe drepturi pentru consumatori
De la data aderarii va intra in vigoare Codul Consumului, publicat in Monitorul Oficial inca din 2004. Prevederile Codului se aplica comercializarii produselor noi, folosite sau reconditionate si serviciilor, inclusiv serviciilor financiare, destinate consumatorilor, contractelor incheiate cu consumatorii, regulilor privind publicitatea produselor si serviciilor, a produselor care se comercializeaza ca antichitati si a produselor necesar a fi reparate sau reconditionate pentru a fi utilizate, cu conditia ca agentul economic sa informeze consumatorul despre aceasta. Capitolele din Cod se refera la: Principiile de baza ale protectiei consumatorilor; Obligatiile agentilor economici; Drepturile consumatorilor; Cadrul organizatoric al organizatiilor neguvernamentale; Cadrul general al securitatii produselor; Cadrul general privind obligativitatea informarii si educarii consumatorilor; Cadrul general privind preturile si tarifele; Publicitatea produselor si serviciilor; Drepturile consumatorilor la incheierea contractelor. (Legea nr. 296 din 28 iunie 2004 privind Codul consumului)
Un alt act normativ important care urmeaza sa intre in vigoare de la data aderarii se refera la aspecte privind vanzarea produselor, inclusiv a celor executate la comanda, si garantiile asociate acestora, in vederea asigurarii protectiei consumatorului. Aceasta reglementeaza toate detaliile privind garantiile oferite prin contract sau prin publicitate, raspunderea vanzatorului fata de consumator pentru orice lipsa a conformitatii existenta la momentul cand au fost livrate produsele, precum si masurile reparatorii la care este obligat vanzatorul. (Legea nr. 449 din 12 noiembrie 2003 privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora).
Comentarii articol (0)