Conform OUG 156/2024, intrată în vigoare pe 31 decembrie 2024, valoarea alocațiilor de stat pentru copii va rămâne neschimbată pe parcursul anului 2025, menținându-se la nivelul acordat în luna noiembrie 2024.
În prezent, alocațiile de stat pentru copii sunt următoarele și vor rămâne aceleași pe tot parcursul anului 2025:
- 719 lei/lună pentru copiii până la doi ani (trei ani în cazul copilului cu handicap);
- 292 lei/lună pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani, precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursuri liceale sau profesionale;
- 719 lei/lună pentru copiii cu handicap cu vârsta între trei și 18 ani.
Anul trecut, ANPIS a anunțat o majorare de 10.4% a alocațiilor de stat pentru copii, începând cu 1 ianuarie 2025, ceea ce ar fi adus o creștere de 75 lei pentru copiii sub doi ani și de 31 lei pentru cei cu vârsta peste doi ani. Astfel, alocațiile ar fi crescut după cum urmează:
- pentru copiii sub doi ani sau cei cu dizabilități, alocația ar fi crescut de la 719 lei la 794 lei;
- pentru copiii peste doi ani, alocația ar fi fost majorată de la 292 lei la 323 lei.
Reamintim că alocațiile au crescut și în ianuarie 2024 cu 13.8%.
Conform Legii 61/1993, alocația de stat pentru copii se acordă tuturor copiilor, fără discriminare, inclusiv celor ai cetățenilor străini și persoanelor fără cetățenie care sunt rezidenți în România, cu condiția ca aceștia să locuiască împreună cu părinții.
Dreptul la alocaţie se stabileşte cu luna următoare celei în care s-a născut copilul și se oferă până la împlinirea vârstei de 18 ani. Pentru tinerii care urmează cursuri liceale sau profesionale, alocația se acordă până la finalizarea studiilor, precum şi tinerilor cu handicap care urmează o formă de învăţământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.
Atenție! Tinerii care repetă anul şcolar nu beneficiază de alocaţie de stat, cu excepţia celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.
De asemenea, conform Legii nr. 272/2004, pentru fiecare copil faţă de care s-a luat măsura plasamentului la o familie, persoană, asistent maternal, într-un serviciu de tip rezidenţial al unui organism privat acreditat sau s-a instituit tutela, în condiţiile legii, se acordă o alocaţie lunară de plasament, al cărui cuantum este reprezentat de multiplicarea indicatorului social de referinţă cu 1,808. Din martie 2024, valoarea acestei alocații este de 1.194 lei de lei.
Stabilirea dreptului de alocaţie de stat pentru copii se face pe baza cererii şi a actelor din care rezultă îndeplinirea condiţiilor de acordare a acestui drept. Vedeți aici lista actelor necesare pentru acordarea alocației de stat pentru copii.
Plata drepturilor bănești se face către:
- unul dintre părinți, pe baza acordului comun sau a unei decizii a autorității tutelare;
- copilul, după împlinirea vârstei de 14 ani, cu acordul reprezentantului legal;
- titularul major, după împlinirea vârstei de 18 ani, pe bază de cerere;
- tutore, curator, persoana aflată în plasament familial sau asistent maternal;
- părintele minor care are copii în întreținere, dacă are capacitate deplină de exercițiu;
- reprezentantul legal al părintelui minor, dacă acesta nu are capacitate deplină de exercițiu.
Persoanele cărora li se face plata alocaţiei de stat pentru copii sunt obligate să comunice orice schimbare în privinţa componenţei familiei sau a domiciliului/reşedinţei care poate determina încetarea sau modificarea acordării drepturilor de alocaţie de stat pentru copii, în termen de cel mult 15 zile de la apariţia acesteia, inclusiv situaţia în care cetăţenii români îşi stabilesc rezidenţa în altă ţară împreună cu copiii lor. Nerespectarea acestei obligații poate atrage amenzi între 500 lei și 2.000 lei.
Comentarii articol (1)