„În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 23 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte că:
La acordarea sporului pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare trebuie să se ţină seama de plafonul prevăzut de art. 34 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018, astfel cum a fost modificat prin art. I pct. 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2020, art. I alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 226/2020, art. I alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021, art. I alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 168/2022 şi art. II din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2023, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii (...)
În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 22 din Legea-cadru nr. 153/2017, stabileşte că:
La acordarea sporului pentru persoanele cu handicap nu sunt aplicabile dispoziţiile art. I alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 226/2020 şi art. I alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă nr. 168/2022”, a concluzionat recent Înalta Curte, în cadrul completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.
Legea 153/2017 prevede că locurile de muncă şi categoriile de personal, precum şi mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexele legii şi condiţiile de acordare a acestuia se stabilesc prin regulament-cadru elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor șase domenii de activitate bugetară, respectiv învăţământ, sănătate şi asistenţă socială, cultură, diplomaţie, justiţie, administraţie, de către instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum şi de către autorităţile publice centrale autonome, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului, inclusiv în urma consultării federaţiilor sindicale reprezentative domeniului de activitate.
Din 2020 însă Guvernul a plafonat sporurile în sectorul bugetar, prin ordonanțe anuale, precum OUG 226/2020 și OUG 168/2022.
La acordarea sporului pentru muncă în condiții periculoase sau vătămătoare, a decis luni Înalta Curte, trebuie să se țină seama de aceste plafonări. Alta e însă situația în cazul sporului de handicap.
În ceea ce privește sporul de handicap, Legea 153/2017 prevede că se acordă un spor de 15% pentru activitatea desfăşurată de nevăzătorii cu handicap grav şi accentuat, în cadrul programului normal de lucru, iar celelalte persoane cu handicap grav și accentuat ce beneficiază de spor sunt stabilite prin hotărâre de Guvern. În ambele cazuri însă, sporurile acestea nu se iau în calcul la limita de 30% stabilită pentru suma tuturor adaosurilor salariale acordate bugetarilor.
În decizia pronunțată luni însă, Înalta Curte a stabilit că dispozițiile privind plafonarea sporurilor nu se aplică în cazul sporului pentru persoanele cu handicap.
Odată de decizia Înaltei Curți apare în Monitorul Oficial, vom afla și motivarea Curții.