ACCES PREMIUM
De ce premium?
SAF-T: Bunurile primite de firmă în custodie și cele trimise în custodia altcuiva trebuie incluse în declarația cu stocurile
Atunci când vine vorba despre bunurile primite în custodie și bunurile trimise în custodie, este important de precizat că acestea trebuie incluse întotdeauna în declarația SAF-T privind stocurile. Formularul 406 cu partea de stocuri se transmite, în termen de minimum 30 de zile calendaristice, numai la cererea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Articolul continuă mai jos
În prezent,
fișierul SAF-T se transmite, prin formularul 406, de către contribuabilii mari și mijlocii, așa cum reiese din Ordinul ANAF 1.783/2021. Însă contribuabilii mici trebuie să înceapă și ei transmiterea raportărilor, obligația intervenind din 1 ianuarie 2025.
Cu excepția micilor contribuabili, cei mari și cei mijlocii
pot primi deja cereri de la ANAF pentru
transmiterea declarației 406 cu partea de stocuri. Din acest motiv, o observație utilă este legată de
bunurile în custodie.
„Bunurile primite în custodie se raportează în declarația SAF-T privind stocurile. În cazul acesta, putem să avem stocuri în custodie, dar putem să avem în consignație bunuri primite spre prelucrare, ambalaje returnabile. Orice astfel de bunuri care au ajuns la societate, chiar dacă nu sunt proprietatea societății, se declară în declarația privind stocurile - în lista de produse, dar și în situația stocurilor și mișcărilor de stoc. Și, mai mult, trebuie să declarăm care este proprietarul bunurilor respective. Dacă avem bunuri trimise de noi în custodie, și acestea se raportează, pentru că sunt în continuare în gestiunea societății. Putem să modificăm, de exemplu, depozitul, pentru a indica faptul că acele bunuri sunt trimise în custodie - de exemplu, le aveam la mine în depozit, după care le-am trimis la client, și atunci aș putea la depozit să zic că sunt la client (sau unde le-am trimis)”, a punctat recent, la un eveniment online organizat de avocatnet.ro, Consultantul fiscal
Floris Bușilă.
Fișierul SAF-T se transmite, de principiu, lunar sau trimestrial (toate secțiunile în afară de active și stocuri). Perioada de raportare este stabilită în funcție de perioada fiscală folosită de contribuabili la TVA - cei care au perioada la TVA luna transmit D406 lunar, iar cei care au perioada la TVA trimestrul, semestrul sau anul, inclusiv neplătitorii de TVA, transmit D406 trimestrial.
Pentru secțiunea de active, fișierul SAF-T se depune până la termenul stabilit pentru transmiterea situațiilor financiare aferente exercițiului financiar al contribuabilului. Pentru secțiunea de stocuri, fișierul SAF-T se depune numai la cererea ANAF, în minimum 30 de zile calendaristice.
Citește mai mult despre
SAF-T,
declaratie 406,
fisier standard audit,
fisier standard control fiscal,
stocuri,
raportare stocuri,
custodie,
custodie bunuri
Specialiști citați în acest articol
Floris Bușilă
Consultant fiscal și Co-fondator Latitude App, Latitude App
Floris este licențiată în economie a Academiei de Studii Economice București, membru al Camerei Consultanților Fiscali din România și are o experienta in domeniul fiscal de peste 15 ani. Este specializată în impozit pe profit, TVA, impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii si conduce în prezent departamentele de taxe în cadrul Latitudein și Latitude Business Application, cu un accent deosebit pe automatizări contabile și fiscale.
Proiectele în care a fost implicată includ consultanță fiscală specifică pe diverse spețe, revizii fiscale, due diligence fiscal și M&A, asistență pe parcursul inspecțiilor fiscale, asistență în pregătirea declarațiilor fiscale, asistență la înregistrarea fiscală, proiecte de implementare e-factura si SAFT. Totodată, Floris susține cursuri în materie de fiscalitate.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)