Proiectul de ordin propune o serie de măsuri pentru aplicarea unor prevederi ale Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului din sistemul public și în sistemul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și în MJ.
Astfel, documentul modifică normele metodologice de salarizare pentru personalul din sistemul administrației penitenciare, introducând majorări salariale pentru cei implicați în prevenirea și combaterea corupției. Aceste majorări ar urma să se aplice personalului cu funcții de conducere din ANP și unitățile subordonate, precum și polițiștilor de penitenciare cu funcții de conducere.
Modificările includ adăugarea unui nou capitol în normele metodologice și actualizarea Ordinului 2127/C/2020 privind prevenirea corupției, propunerea stabilind că ”personalul cu funcţii de conducere din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate, precum şi personalul din cadrul Direcţiei Inspecţie Penitenciară, Serviciului Audit Public Intern şi structurilor de prevenire a criminalităţii şi terorismului din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate beneficiază de majorarea prevăzută la art. 14 alin. (3) din Capitolul II al Anexei nr. VI la Legea-cadru 153/2017, dacă desfăşoară activităţi de prevenire şi combatere a corupţiei, astfel cum sunt definite de prezentul ordin, cu condiţia ca atribuţiile de prevenire şi combatere a corupţiei să fie menţionate în fişele posturilor acestor funcţii”.
Prevederile care ar urma să se aplice și acestei noi categorii de personal specifică faptul că personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil care desfășoară activități privind prevenirea și combaterea corupției în rândul personalului propriu beneficiază de majorarea soldei de funcție sau a salariului de bază cu 12,5%.
Activitățile pentru care vor fi acordate aceste majorări sunt următoaarele:
- informarea, respectiv sesizarea instituţiilor abilitate atunci când sunt indicii cu privire la încălcarea legii prin fapte din sfera corupţiei;
- colaborarea cu instituţiile abilitate în vederea combaterii acţiunilor specifice corupţiei în rândul personalului propriu;
- dispunerea de măsuri cu caracter administrativ în vederea combaterii formelor demanifestare a corupţiei în rândul personalului sistemului administraţiei peniteniciare;
- realizarea de activităţi de control şi audit intern;
- identificarea şi monitorizarea vulnerabilităţilor ce se pot materializa în fapte de corupţie, în rândul personalului din subordine şi propunerea de măsuri cu caracter administrativ pentru combaterea corupţiei.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de ordin trebuie aprobat de ministru și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)