Angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază brute, prin contractul individual de muncă şi/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, sub valoarea salariului de bază minim brut orar stabilit prin hotărâre de Guvern, potrivit Codului muncii. Dacă nu respectă acest minim legal sau, mai nou, dacă nu respectă salariul minim din contractul colectiv, angajatorul riscă amenzi de mii de lei.
Contractele colective de muncă, încheiate cu respectarea dispoziţiilor legale, constituie legea părţilor, prevede Codul muncii. Dacă facem o ierarhie, avem prima oară legea, apoi contractul colectiv (legea părților), apoi contractul individual de muncă. Ca atare, contractele individuale și adiționalele semnate ulterior se orientează nu doar după lege, ci și după contractul colectiv, atunci când există unul și e în vigoare. Vorbim, desigur, de stabilirea drepturilor angajaților.
Un angajat are dreptul să fie plătit cel puțin la nivelul minim stabilit prin HG. Dacă există un contract colectiv care îi este aplicabil și acest contract prevede în cazul său un salariu minim superior celui stabilit prin HG, atunci angajatul are dreptul cel puțin la acest nivel salarial, el fiind superior celui legal și, totdată, reprezentând voința exprimată de părți când au semnat contractul colectiv.
Ce se întâmplă însă dacă nivelul minim legal al salariului ajunge să depășească nivelul salarial minim din contractul colectiv, scenariu care nu este improbabil dacă ne gândim la un contract colectiv încheiat pe doi ani și în care părțile nu au anticipat cât va crește salariul minim prin HG.
Care este nivelul salarial minim la care are dreptul angajatul? Deși la un moment dat prevederile din contractul colectiv prevedeau un drept superior ca valoare, lucrurile s-au schimbat. Ca atare, angajatul are dreptul la minimul stabilit prin HG.
Aspectul a fost abordat recent și în cadrul unui eveniment organizat de avocatnet.ro pe tema recentelor modificări operate în Codul muncii cu ocazia transpunerii directivei privind salariul minim adecvat la nivel european:
„De exemplu, să zicem că am în contractul colectiv de muncă salariul 4.100 lei; minimul legal este 4.050 în 2025, dar contractul meu colectiv este valabil până în 2026, an în care avem un minim legal de 4.500 lei, adică mai mare decât minimul meu de 4.100. În mod automat, pragul minim va fi crescut pentru că contractul colectiv de muncă nu poate niciodată să contrazică legea și atunci salariul minim aplicabil pentru mine devine 4.500 - nu mai este aplicabil pragul meu din CCM. Nu înseamnă neapărat că trebuie să-l și modific”, a explicat Anca-Iulia Zegrean, Partener, Coordonatorul practicii de Dreptul Muncii, Biriș Goran SPARL, în cadrul evenimentului organizat de avocatnet.ro.
În concluzie, este important de reținut că, indiferent de valoarea specificată în contractul colectiv, niciun salariat nu poate fi remunerat cu o sumă inferioară salariului minim brut pe țară garantat în plată. Totodată, nu trebuie uitată din această discuție chestiunea perioadei maxime în care un angajat poate fi plătit la același angajator cu salariul minim - cel mult 24 de luni.