Conform Codului fiscal, există o prevedere care stabilește că „contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajații proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor (...), în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi (40,04 de lei, în prezent - n. red.)” e scutită atât de impozitul pe venit, cât și de contribuțiile sociale obligatorii. Această sumă este scutită atât de impozitul pe venit, cât și de contribuțiile sociale obligatorii. Angajatorii pot alege să furnizeze hrana prin contracte cu furnizori de catering sau prin unități proprii, pentru angajații care lucrează în spațiile de muncă ale companiei.
Este important de menționat că această sumă poate fi ajustată anual, în funcție de majorările legale ale valorii tichetelor de masă, astfel încât, până martie 2025, limita va fi de 40,04 de lei pe zi pentru fiecare angajat. Totuși, angajatorii pot decide acordarea unei sume mai mici.
Diferența față de tichetele de masă este că, în cazul acordării hranei direct de către angajator, nu există obligații fiscale suplimentare (impozit pe venit sau CASS), atât timp cât suma respectă limita stabilită. În schimb, pentru tichetele de masă, angajatorii sunt obligați să plătească impozit pe venit și contribuții la sănătate.
Citește și: Tichete de masă 2025: Principalele aspecte ce trebuie avute în vedere de angajatori
Beneficiul privind acordarea hranei de către angajator este valabil doar pentru salariații care lucrează în locațiile unde angajatorul își desfășoară activitatea – sediul principal, puncte de lucru, etc. Acesta nu se aplică angajaților care lucrează în regim de telemuncă, a explicat un fiscalist, acum ceva timp, pentru avocatnet.ro. De asemenea, acesta nu se poate cumula cu alte beneficii similare.
Cu altă ocazie, un specialist ne-a explicat că angajatorii trebuie să ofere atenție deosebită la documentația necesară în cazul acordării acestui beneficiu. În cazul unui control, angajatorii trebuie să poată prezenta contractele de achiziție (de exemplu, cu o firmă de catering) și să dovedească faptul că angajații care beneficiază de acest avantaj își desfășoară activitatea la sediu. De asemenea, acest beneficiu se aplică și în cazul în care angajatorul are o cantină proprie pentru angajați.
Spre deosebire de tichetele de masă, aceste sume se încadrează în plafonul global de netaxare de 33%.
De asemenea, ca și în cazul altor beneficii acordate angajaților, acest avantaj trebuie menționat în contractul de muncă și, dacă este necesar, detaliat în regulamentul intern.
Comentarii articol (0)