- a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 250.000 euro (inclusiv veniturile întreprinderilor legate se iau în calcul). Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;
- capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale;
- nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii;
- are cel puţin un salariat, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 48 alin. (3) din Codul fiscal;
- are asociaţi sau acţionari care deţin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi este singura persoană juridică stabilită de către asociaţi sau acţionari să aplice prevederile legale;
- a depus în termen situaţiile financiare anuale, dacă are această obligaţie potrivit legii.
Un alt aspect fiscal important de reamintit constă în faptul că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, microîntreprinderile care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN 5510 - Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare, 5520 - Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată, 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, 5590 - Alte servicii de cazare, 5610 - Restaurante, 5621 - Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor nu mai sunt exceptate de la îndeplinirea condițiilor necesare aplicării impozitului pe veniturile microîntreprinderilor. Pentru aceste societăţi, condiţia de a nu mai fi fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor se aplică începând cu anul fiscal 2024.
Atenție! Opţiunea de intrare în sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor se exercită la începutul anului fiscal. Comunicarea opțiunii de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor se face până la data de 31 martie, inclusiv, a anului pentru care se plăteşte impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, prin depunerea declaraţiei de menţiuni (formular 700).
O persoană juridică română care este nou-înființată poate opta să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiţiile privind deţinerea capitalului social şi deţinerile asociaţilor sunt îndeplinite la data înregistrării în Registrul comerţului, iar cea privind încadrarea cel puţin a unui salariat - în termen de 30 de zile, inclusiv, de la data înregistrării persoanei juridice respective.
Microîntreprinderea care se află în inactivitate temporară, înscrisă în Registrul comerţului, continuă să fie plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, după reluarea activității, dacă îndeplineşte condiţiile privind alţi asociaţi/acţionari decât statul, deţinerea peste 25% din titlurile de participare la o singură microîntreprindere, depunerea în termen a situaţiilor financiare anuale, iar pe cea privind existenţa unui salariat - în termen de 30 de zile, inclusiv, de la data înregistrării în Registrul comerţului a menţiunii de reluare a activităţii.
Context: Regulile impozitului micro au fost modificate în ultima zi din 2024 prin OUG 156/2024. În esență, s-a înjumătățit din nou plafonul de venituri și s-a eliminat restricția pentru derularea activităților de consultanță și/sau management (maximum 20% din totalul veniturilor). Pentru anul fiscal 2025, limita veniturilor realizate (250.000 euro) se verifică la data de 31 decembrie 2024. Iar cerința referitoare la ponderea veniturilor din consultanță și/sau management în veniturile totale, de la data de 31 decembrie 2024, nu se aplică pentru calculul limitei de 250.000 euro.