1. Probabil că măsura cu cel mai mare impact aparține Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care a introdus, în vara anului trecut, o nouă modalitate de calcul a poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA). Astfel, modul de calcul al tarifelor de referință folosește acum date precum puterea motorului (înainte se lua în calcul capacitatea cilindrică) și regiunea în care este înmatriculată mașina.
2. La finalul lui 2024, ASF a publicat o nouă listă a tarifelor de referință, care conține valori ce vor impacta direct costul final al polițelor RCA în 2025. ASF a menținutt formula de calcul pentru tarifele de referință RCA implementată în iulie 2024. Tarifele actualizate în decembrie confirmă că proprietarii de mașini din București și Ilfov plătesc în 2025 prime RCA mai ridicate comparativ cu restul țării, diferența putând ajunge la peste 1.000 de lei.3. Totuși, în acest context, Guvernul a decis în decembrie să prelungească plafonarea prețurilor RCA cu trei luni, "până la data de 31 martie 2025". Asta înseamnă că tarifele de referință pot fi, totuși, majorate.
4. Pentru diminuarea costurilor polițelor RCA, un proiect de lege, care a primit deja anul trecut aprobarea Senatului și care ar putea ajunge să se aplice în acest an, propune introducerea franșizei și a răscumpărării în asigurarea RCA.
Totodată, proiectul prevede modificarea sistemului bonus-malus, extinzând criteriile folosite pentru calcularea reducerilor sau majorărilor primelor de asigurare.
Pe lângă istoricul daunelor, ar urma să se ia în considerare și alte aspecte precum sancțiunile primite pentru conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor și sancțiunile care au dus la suspendarea permisului de conducere.
5. Un alt proiect legislativ urmărește să modifice Legea Fondului de garantare a asiguraților cu scopul de a întări protecția drepturilor victimelor accidentelor auto și de a eficientiza procesul de solicitare și plată a despăgubirilor RCA. Această actualizare a cadrului legal, care se va concretiza, cel mai probabil, anul acesta, este necesară pentru transpunerea unei directive europene în legislația națională.
Comentarii articol (0)