- FactSet, unul dintre cei mai reputați furnizori de date și analize financiare, anticipează că profiturile combinate ale companiilor din structura S&P 500 vor crește cu 12,5% în al patrulea trimestru din 2024, raportat la performanțele ultimelor trei luni din 2023.
- Rapoartele financiare nu sunt doar despre cifrele din trecut, pentru că includ și indicii privind evoluțiile viitoare, care îi ajută pe investitori să-și calibreze strategiile sau să-și valideze deciziile deja luate
- La nivelul întregului an 2024, tot potrivit FactSet, domeniile cu cele mai mari creșteri de profituri ar putea fi comunicațiile, tehnologia și sectorul financiar, în vreme ce industria materialelor și energia ar putea înregistra declinuri de două cifre.
Cu toate acestea, o serie de riscuri se întrevăd la orizont. Inflația rămâne încăpățânată, iar Federal Reserve (aka banca centrală americană) dă semnale că va reduce dobânzile cu o viteză mult mai mică decât sperau optimiștii în 2024. Ba unii investitori mai slabi de înger au luat în calcul și ipoteza – cu o probabilitate extrem de redusă în acest moment – ca Fed să se întoarcă din drum și să ridice costul creditării.
Într-un asemenea context, companiile americane care „ies la tablă” în această perioadă trebuie să justifice evaluările generoase, peste mediile istorice recente, punctează analiștii de la banca de investiții daneză Saxo Bank. Conform unui raport al companiei de cercetare FactSet, publicat pe 17 ianuarie, companiile din structura indicelui S&P 500 sunt evaluate cu un multiplu forward PER (Price-to-Earnings ratio), care ține cont de profiturile proiectate pe următoarele 12 luni, de 21,6 – mai mare decât mediile ultimilor cinci ani (19,7), respectiv zece ani (18,2). Din perspectiva unui indicator static – trailing PER, care „măsoară” valoarea companiilor pe baza cifrelor din ultimul an – lucrurile sunt și mai și. Multiplul actual de 27,7 se situează, de asemenea, peste mediile ultimilor cinci ani (24,2), respectiv zece ani (22).
Pe de altă parte, din punct de vedere teoretic, atâta vreme cât câștigurile companiilor au perspective consistente de creștere, depășirea acestor medii multianuale, mai ales în privința multiplului trailing PER, nu ar trebui să stârnească prea multă emoție. Atunci când însă apar surprize neplăcute – în sensul că rezultatele nu confirmă așteptările analiștilor sau se anticipează o stagnare pentru un timp mai lung – un trailing PER ridicat devine brusc important și poate reprezenta un semnal de alarmă. E cam aceeași poveste ca în cazul deficitelor așa-zis „gemene” (bugetar și de cont curent), care trec sub radar atunci când economia unei țări are ritmuri bune de creștere, însă atrag toate privirile și creează îngrijorări, odată ce stagnarea economică sau chiar recesiunea își fac apariția.
Iar, dintr-o perspectivă mai largă, nivelul actualului trailing PER nu e, nici pe departe, la maxime istorice. De exemplu, în 1999, pe vremea euforiei premergătoare spargerii bulei dot-com, multiplul era în jur de 33-34. Iar, în excepționalul an 2020, a urcat până la 38, pe măsură ce bursa își revenea din șocul indus de Covid-19, atât pe fondul unor așteptări pozitive, cât și în contextul unor câștiguri anuale semnificativ afectate.
Or, ne aflăm la începutul unui an în care se anticipează că profiturile vor crește – posibil, inclusiv datorită măsurilor administrației Trump de relaxare a impozitării – cu aproape 15%, conform studiului FactSet care analizează strict companiile din componența S&P 500.
Revenind la subiectul de azi, aceiași analiști se așteaptă ca profiturile combinate ale celor mai mari 500 emitenți americani (S&P500) să avanseze cu 12,5% în al patrulea trimestru din 2024, raportat la performanțele ultimelor trei luni din 2023 – un nivel nemaiatins de la finalul lui 2021. Previziunile FactSet de la jumătatea lui ianuarie (când 9% dintre aceste companii își publicaseră rezultatele) se dovedesc mai optimiste decât cele de la final de 2024, când saltul era estimat la puțin sub 12%.
Consideri utile aceste informații? O echipă experimentată, care se bazează pe inovație, experiență și pe un mod agil de a conecta piața de investiții cu cei care vor mai mult de la banii lor. Deschide un cont de tranzacționare la Investimental - o experiență online simplă și intuitivă, ideală pentru economii și investiții pe termen lung, cu diversificarea activelor financiare.
Nvidia, Amazon și Alphabet – cu adevărat „magnifici”
La un nivel mai aplicat, doar trei dintre companiile incluse în selectul club al „Celor 7 magnifici” ar urma să se regăsească în topul celor zece acțiuni cu cea mai mare contribuție la saltul general de 12,5%: Nvidia, Amazon și Alphabet (Google). Restul clasamentul e completat de băncile Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase și Truist Financial, de grupurile farma Eli Lilly și Merck, precum și de producătorul de semiconductori Micron Technology. Ca o nuanță, toate cele șapte aceste ultime corporații beneficiază și de un efect de bază, dat de rezultatele mediocre din ultimul trimestru al anului precedent.Și, ca să continuăm cu exemplele concrete, printre companiile care deja le-au oferit cele mai plăcute surprize analiștilor, în sensul că rezultatele au depășit (uneori, semnificativ) așteptările, se numără băncile Goldman Sachs, Morgan Stanley sau JPMorgan, precum și producătorul de echipament sportiv Nike. Iar cele mai mari dezamăgiri le-au produs tot nume grele, cum ar fi FedEx Corporation, Bank of New York Mellon, Oracle sau Bancorp.
Tabloul general, care imortalizează evoluția companiilor care își publicaseră rezultatele până pe 17 ianuarie, e zugrăvit în tonuri optimiste: aproape 80% dintre acestea au surprins plăcut în materie de profituri, iar veniturile a peste 65% dintre ele au depășit așteptările privind veniturile.
GOOD TO KNOW: Bunul obicei al companiilor de a publica rezultate financiare nu e de când lumea și pământul. În 1934, administrația Franklin D. Roosevelt a dat o lege care le impunea emitenților americani să fie transparenți în relația cu investitorii, considerându-se că o serie de practici financiare neortodoxe ar fi fost una dintre cauzele principale ale marelui crah bursier din 1929. Iar instituția care urma să vegheze la respectarea acestei legi era Securities and Exchange Commission (SEC) – reglementatorul pieței americane până astăzi. În 1970, a fost introdus standardul raportării trimestriale.
Rapoartele nu sunt doar despre cifrele din trecut, pentru că includ și indicii privind evoluțiile viitoare, care îi ajută pe investitori să-și calibreze strategiile sau să-și valideze deciziile deja luate.
Și dacă taxele vamale vor avea efect de bumerang?
Din perspectiva ratei de rentabilitate, se anticipează că, la nivel trimestrial, sectorul imobiliar ar urmă fie cel mai performant, cu o rată a profitului net de 35% (raportată la venituri), cu aproape zece puncte procentuale peste industria tech.
La nivelul întregului an 2024, se întrevede că domeniile cu cele mai mari creșteri de profituri vor fi comunicațiile (plus 21,6%), tehnologia (17,6%) și sectorul financiar (17,2%), în vreme ce industria materialelor și energia vor înregistra declinuri de peste 10%, respectiv de 17,5%. Ca un asterisc, industria petrolieră ar putea să fie impulsionată de măsurile administrației Trump (e vremea lui „Drill, baby, drill”). Sau, în scenariu pesimist, prețul petrolului va fi tras în jos de creșterea producției, implicit a ofertei.
Tot în termeni anuali (cu trimitere la 2024), însă într-o clasificare care ține cont de piețele de desfacere, cele mai mari rate de creștere a profitului ar urma să le obțină companiile ale căror vânzări depind în proporție de peste 50% de exporturi. În cazul lor, politicile lui Trump de taxare la sânge a importurilor se pot dovedi sabia cu două tăișuri, pentru că nu e deloc exclus ca partenerii comerciali ai Americii să-și ia revanșa. De exemplu, China are opțiunea de a taxa exporturile americane de produse agricole, produse chimice și componente pentru industria aeronautică, menționează JPMorgan într-un raport de la începutul anului.
FactSet estimează că indicele S&P 500 va încheia anul acesta cu un avans de circa 14%, iar domeniul-vedetă ar putea fi sectorul medical, cu o creștere de peste 19%. La polul opus, domeniul cu cea mai anemică evoluție (plus 4,2%) ar fi sectorul bunurilor de consum discreționar, adică de produse neesențiale traiului de zi cu zi.
Gradul de acuratețe al acestor estimări e o chestiune care urmează să fie validată în perioada următoare. Apropo, singurele rezultate importante pe care studiul citat nu le cuprinde sunt cele publicate de platforma de streaming Netflix în cursul acestei săptămâni. Și, apropo de surprize plăcute, acțiunile companiei au înregistrat un salt de aproape 15%, după ce a anunțat că a încheiat cel mai bun trimestru din istorie în materie de abonați noi: aproape 19 milioane – dublu față de ce anticipaseră analiștii.
În ultimele zile din ianuarie și de-a lungul lui februarie, urmează să raporteze și alți „grei”, de talia Microsoft, Tesla, Meta Platforms (Facebook), Apple, Intel, ExxonMobil, Palantir, Alphabet (Google), AMD, Amazon, Coca-Cola și Nvidia. De invidiat să sperăm că vor fi și rezultatele câtorva dintre aceste nume, măcar.
--
Această sinteză a știrilor bursiere a fost realizată cu ajutorul:
Deschidere de cont ultra-rapidă, funcționalități multiple, care să te ajute în procesul de tranzacționare, cotații real-time, acțiuni fracționare și heatmap pe platforma Investimental Global, comisioane super atractive. Deschide un cont de tranzacționare la Investimental
--
Comentarii articol (0)