Potrivit CNPP, perioada în care asiguratul a beneficiat de concediu pentru îngrijirea copilului anterior datei de 1 aprilie 2001, conform prevederilor Decretului-Lege nr.31/1990 privind concediul plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la un an și ale Legii nr. 120/1997 privind concediul plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la 2 ani, constituie vechime în muncă, respectiv stagiu de cotizare contributiv.
În schimb, perioada în care asiguratul a beneficiat de indemnizația de asigurări sociale (concediu pentru creșterea copilului) în intervalul 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 reprezintă stagiu de cotizare asimilat și nu se are în vedere la determinarea stagiului minim de cotizare contributiv şi a stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării drepturilor de pensie, respectiv la acordarea punctelor de stabilitate.
Perioada în care asiguratul a beneficiat de concediu pentru creșterea copilului după 1 ianuarie 2006, pentru care nu s-au plătit contribuții la asigurările sociale, reprezintă stagiu de cotizare asimilat. Deși nu au fost efectuate plăți de contribuții pentru acea perioadă, aceasta reprezintă stagiu de cotizare asimilat, care:
- prin excepție, se are în vedere la calculul stagiului minim de cotizare contributiv şi al stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării drepturilor de pensie;
- nu se are în vedere la acordarea punctelor de stabilitate.
În esență, dacă o persoană a fost în concediu pentru creșterea copilului după 2006, acea perioadă va fi luată în considerare pentru calculul pensiei, dar nu și pentru ajustarea pensiei pe baza punctelor de stabilitate.
Un exemplu oferit de CNPP:
O femeie, născută pe 01.07.1963, se pensionează pentru limită de vârstă pe 01.01.2025, având următoarele perioade de cotizare:
- 30 de ani și șase luni în condiții normale de muncă (stagiu contributiv);
- un an de concediu pentru creșterea copilului anterior 01.04.2001 (stagiu contributiv);
- șase luni de indemnizație de asigurări sociale (concediu pentru creșterea copilului) între 1 aprilie 2001 și 1 ianuarie 2006 (stagiu asimilat);
- doi ani de concediu pentru creșterea copilului după 1 ianuarie 2006 (stagiu asimilat).
Stagiul complet de cotizare contributiv necesar pentru reducerea vârstei standard de pensionare cu un an (pentru doi copii) este de 33 ani și trei luni.
Stagiul total de cotizare pentru deschiderea dreptului la pensie este de 33 ani și șase luni (31 ani și șase luni în condiții normale de muncă + 2 ani concediu creștere copil).
Stagiul de cotizare contributiv care va fi utilizat pentru acordarea punctelor de stabilitate este de 31 ani și șase luni (în urma excluderii perioadelor de concediu pentru creșterea copilului și a indemnizației de asigurări sociale, deoarece acestea sunt perioade asimilate).
Astfel, punctele de stabilitate se acordă pe baza unui stagiu de cotizare contributiv de șase ani și șase luni (31 ani și șase luni - 25 de ani).
Reamintim că noua lege a pensiilor prevede reduceri ale vârstei de pensionare pentru femeile care au născut și crescut copii. Conform actului normativ, femeile care au realizat stagiul complet de cotizare și au crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare, în funcție de numărul de copii:
- un copil: reducere de șase luni;
- doi copii: reducere de un an;
- trei copii: reducere de un an și șase luni;
- patru copii: reducere de doi ani;
- cinci copii: reducere de doi ani și șase luni;
- șase copii: reducere de trei ani;
- șapte sau mai mulți copii: reducere de trei ani și șase luni.
De asemenea, reducerea vârstei de pensionare se aplică și femeilor care au adoptat copii și i-au crescut cel puțin 13 ani.
Important! Această reducere a vârstei de pensionare se poate cumula cu altele, cum ar fi cele pentru munca în condiții speciale sau deosebite sau cele stabilite de acte normative cu caracter special, cu condiția ca reducerea totală să nu depășească 11 ani.
Pentru a beneficia de reducere, dosarul de pensionare trebuie să includă, pe lângă documentele prevăzute în norme (acte de identitate și de naştere/ căsătorie, carnet de muncă, adeverințe, diplome de studii superioare, procură etc.), certificatul de naștere al copiilor sau hotărârea de adopție, precum și o declarație pe propria răspundere că au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani, respectiv au adoptat și crescut copii timp de cel puțin 13 ani.
Pe site-ul CNPP este disponibil un calculator de pensii, accesibil și prin acest link.
Comentarii articol (0)