Cu toate acestea, afacerile neagricole vor fi sprijinite în continuare, dar nu prin intermediul unor sesiuni de finanțare lansate de către AFIR la nivel național, ci prin intermediul intervenției DR-36 LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, al cărei ghid a fost lansat în consultare publică în data de 28 ianuarie 2025.
Tipuri de investiții care vor fi finanțate prin intermediul GAL-urilor
În funcție de tipologia activităților prevăzute, proiectele depuse în cadrul interventiei DR-36 se vor regăsi într-una din următoarele categorii.
1. Proiectele de investiții vor permite achiziția de active corporale și necorporale care contribuie la îndeplinirea obiectivelor menționate în cadrul SDL-urilor. În cazul acestor proiecte, beneficiarul va fi obligat să mențină activitatea și bunurile achiziționate pentru o perioadă de cel puțin cinci ani după finalizarea implementării proiectului. Aceste proiecte permit beneficiarilor realizarea unor investiții în domenii precum:
- afaceri neagricole;
- economie circulară/ gestionarea deșeurilor/ecologizare;
- proiecte colective în domeniul agricol;
- infrastructura socială și în domeniul sănătății;
- servicii destinate comunității.
3. Proiectele mixte vor conține atât componenta de investiții, cât și componenta de servicii.
4. Cea de-a patra categorie de proiecte o reprezintă proiectele de tip start-up, în cadrul cărora sprijinul se acordă sub formă de sumă forfetară, în cuantum de maximum 70.000 euro/plan de afaceri, în două tranșe cu o valoare prestabilită (procentual). Pentru finanțarea unui proiect de tip start-up, solicitanții vor depune, în cadrul unor apeluri de proiecte viitoare, un plan de afaceri, care vizează înființarea sau diversificarea unor activități neagricole.
Particularitățile proiectelor finanțate prin intermediul GAL-urilor
Spre deosebire de proiectele finanțate în urma unor apeluri naționale derulate de AFIR, proiectele finanțate prin intemediul GAL-urilor vor avea mai multe particularități.
În cadrul acestor proiecte, beneficiarii vor putea achiziționa mijloacele de transport marfă necesare bunei desfășurări a activităților proiectului, respectiv pentru transportul producției proprii. Vor fi considerate cheltuieli eligibile și mijloacele de transport persoane, însă doar pentru proiectele negeneratoare de venit desfășurate în interesul comunității.
În privința valorii maxime a ajutorului financiar acordat, proiectele derulate prin intermediul GAL-urilor vor putea solicita cel mult 200.000 de euro/proiect. În cazul proiectelor de tip start-up într-un domeniu neagricol, ajutorul maxim acordat va fi de 70.000 de euro/plan de afaceri.
Proiectele de tip social, realizate în interesul comunității, vor beneficia de o rată de decontare a cheltuielilor eligibile de 100%, în timp ce proiectele de investiții pentru protecția mediului vor fi decontate în procent de 80% din valoarea eligibilă totală. Investiţiile de tip competitiv, cu rol economic, vor fi decontate în procent de 65%, în timp ce beneficiarul va susține diferența de 35% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar și întreaga valoare neeligibilă.
Ce sunt și cum funcționează GAL-urile
GAL-ul reprezintă un parteneriat public-privat alcătuit din reprezentanți ai sectoarelor public, privat și societatea civilă și are un rol deosebit de important pentru dezvoltarea teritoriului unde au fost înființate aceste organisme.
Astfel, pentru fiecare măsură de finanțare lansată prin intermediul GAL-urilor, solicitanții eligibili depun cereri de finanțare la nivel local, selecția proiectelor făcându-se, de asemenea, la acest nivel.
După selectarea proiectelor de către Comitetul de Selecție înființat la nivelul GAL-ului, AFIR realizează o verificare suplimentară a criteriilor de selecție aplicate și va încheia contractele de finanțare cu beneficiarii selectați de GAL.
Comentarii articol (0)