În principiu, achiziționarea unui autovehicul second-hand de la un dealer autorizat presupune verificarea amănunțită a prețului, garanției, documentelor, seriei de șasiu și istoricului autovehiculului. Ghidul ANPC structurează procesul de achiziție în pași simpli, menționând că "acest ghid vă îndrumă în șase pași simpli să luați o decizie de a cumpăra sau nu un autovehicul, în deplină cunoștință de cauză".
Conform instrucțiunilor ANPC, este important să se determine dacă prețul afișat este prețul final, incluzând TVA și alte taxe: "întrebați dacă este prețul final (dacă conține TVA și orice alte taxe de genul celor pentru eliberare numere provizorii, transport etc)".
Odată obținute aceste informații, instituția recomandă compararea prețului cu oferte similare de pe alte platforme.
Un alt punct important este acela al verificării garanției, Autoritatea insistând asupra unui "detaliu" legal, anume acela că durata minimă a garanției ar trebui să fie de 12 luni. De asemenea, aceasta ar trebui să acopere întregul autovehicul, nu doar anumite piese sau subansamble din vehicul cum ar fi: motor, cutie viteze etc.
Totuși, trebuie ținut cont de faptul că obligația asigurării garanției nu cuprinde consumabilele.
Următorul pas recomandat de ANPC ar trebui să fie acela al stabilirii procedurii exacte de urmat în cazul apariției unor probleme tehnice în perioada de valabilitate a garanției, inclusiv informații legate de service-ul autorizat de către Registrul Auto Român (RAR) unde se va efectua reparația și datele de contact (telefon, e-mail) ale acestuia.
Evident, ca în cazul oricărei achiziții, documentația aferentă trebuie verificată cu atenție: documente de import (în original), carte de identitate (este obligația vânzătorului să o facă pentru fiecare autovehicul importat). Cu această ocazie, trebuie verificată și concordanța seriei de șasiu de pe autovehicul cu cea din documente.
De asemenea, dealerul trebuie să furnizeze certificatul fiscal necesar înmatriculării, în termen de maximum 30 de zile de la vânzare.
O altă verificare recomandată este cea legată de existența unui raport specializat (CarVertical, Auto DNA, RAR). În cazul în care există, rubricile care conțin informații despre kilometrajul real al mașinii, existența unor daune sau eventualitatea reclamării unui furt pot fi definitorii în luarea unei decizii. Dacă vânzătorul nu oferă un astfel de raport, cumpărătorul ar trebui să ia în considerare achiziționarea unuia. Dacă raportul indică daune, solicitați informații suplimentare de la vânzător, pentru că, dacă valoarea daunelor este apropiată de valoarea de piață a mașinii, aceasta poate indica o daună totală economică. Despre Auto-Pass, raportul oferit de către RAR, în acest articol.
Comentarii articol (0)