Potrivit celei de-a treia ediții a Ghidului asiguratului, publicate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, persoanele adulte asigurate beneficiază de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu pe o perioadă stabilită de medicul care a emis recomandarea, dar nu mai mult de 90 de zile într-o perioadă de 11 luni. Aceste îngrijiri pot fi acordate în mai multe etape.
Pentru pacienții cu vârsta sub 18 ani sau cu afecțiune oncologică, perioada maximă de îngrijiri este de 180 de zile în ultimele 11 luni.
Cele mai uzuale servicii de îngrijiri medicale la domiciliu sunt:
- măsurarea parametrilor fiziologici (temperatură, puls, tensiune arterială etc.);
- administrarea medicamentelor;
- manevre terapeutice pentru evitarea complicaţiilor vasculare și pulmonare;
- îngrijirea leziunilor;
- kinetoterapie.
Citește și: De ce servicii medicale beneficiază persoanele asigurate în 2025
Un episod de îngrijire poate dura până la 15 zile sau 30 de zile, în funcție de recomandarea medicului. Fiecare episod de îngrijire se recomandă printr-un formular separat. Dacă îngrijirile nu sunt acordate în zile consecutive, se iau în calcul doar zilele în care au fost efectuate îngrijirile pentru a determina cele 90 de zile permise în ultimele 11 luni.
Serviciile se pot acorda și în zilele de sâmbătă, duminică, sau în timpul sărbătorilor legale, conform planului de îngrijiri stabilit de medicul prescriptor, care poate fi modificat doar cu acordul acestuia.
În ceea ce privește îngrijirile paliative la domiciliu, acestea se acordă pe bază de recomandare eliberată de medicii de familie, medicii specialiști din ambulatoriul de specialitate, inclusiv medicii cu atestat de studii complementare în îngrijiri paliative, precum şi medicii specialiști din spital, care au contract cu casele de asigurări de sănătate (CAS).Cele mai uzuale servicii de îngrijiri paliative la domiciliu sunt:
- consultații;
- elaborarea planului de tratament și îngrijire;
- evaluarea capacității de autoîngrijire;
- aplicarea tratamentului farmacologic;
- educarea pacientului;
- îngrijire terminală;
- consiliere psihologică;
- kinetoterapie.
Un pacient poate beneficia de până la 90 de zile de îngrijiri paliative într-o perioadă de 11 luni. În cazul pacienților cu vârsta sub 18 ani sau cu afecțiune oncologică, acest termen se poate extinde la 180 de zile.
Fiecare episod de îngrijire paliativă este de maximum 30 de zile, iar planul de îngrijiri se stabilește de medicul cu atestat în îngrijiri paliative, în funcție de nevoile pacientului. Ritmicitatea se stabileşte pe baza protocolului de monitorizare, în funcție de nevoile pacientului identificate de echipa de îngrijire paliativă.
Medicul cu atestat în îngrijiri paliative poate elibera prescripție medicală pentru medicamentele necesare gestionării simptomelor pacientului, atât cu, cât și fără contribuție personală.
Util: Cardul de sănătate în 2025: Ce se întâmplă dacă îl pierzi sau îl blochezi din greșeală
Un asigurat poate beneficia de 90 de zile de îngrijiri medicale și de 90 de zile de îngrijiri paliative în ultimele 11 luni, iar numărul total de zile pentru ambele tipuri de îngrijiri nu poate depăși 180 de zile. Pacienții cu vârsta sub 18 ani sau cu afecțiune oncologică pot beneficia de până la 180 de zile de îngrijiri medicale și 180 de zile de îngrijiri paliative, fără a depăși 300 de zile în total.
Dacă asiguratul solicită îngrijiri într-o zonă unde nu există furnizori de servicii în relație cu casa de asigurări, recomandarea va fi trimisă la casa de asigurări corespunzătoare pentru validare. Ulterior, casa de asigurări va furniza lista furnizorilor de servicii de îngrijiri medicale sau paliative disponibile în respectiva zonă.
Comentarii articol (0)