Până la 31 decembrie 2025, furnizorii pot acorda îngrijiri paliative la domiciliu, în ambulatoriul de specialitate și în regim de spitalizare de zi, în baza contractelor încheiate conform HG 521/2023 privind aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului - cadru de acordare a asistenței medicale, dar și conform HG 423/2022, referitoare la programele naționale de sănătate.
După această dată, adică de la 1 ianuarie 2026, contractele încheiate exclusiv pentru îngrijiri paliative cu furnizorii de astfel de îngrijiri la domiciliu, în baza HG 521/2023, dar și cele care se acordă în ambulatoriul de specialitate și în regim de spitalizare de zi, vor înceta de drept.
În același timp, în afară de această prevedere, tot de la începutul anului viitor, se vor modifica și contractele încheiate cu casele de sănătate, urmând ca din ele să fie eliminate serviciile de îngrijiri paliative. Și aceste prevederi se vor aplica atât în ceea ce privește furnizorii de servicii paliative la domiciliu, dar și în ceea ce-i privește pe cei care le acordă în regim de spitalizare.
Mai mult, și pentru furnizorii de servicii medicale în ambulatoriul de specialitate pentru specialități clinice, se vor elimina serviciile de îngrijiri paliative acordate în regim ambulatoriu.
Cu alte cuvinte, furnizorii care oferă îngrijiri paliative vor trebui să se adapteze la un nou sistem de contractare începând cu 1 ianuarie 2026, unde serviciile de îngrijiri paliative vor fi gestionate printr-un program național separat și nu prin contractele existente conform HG 521/2023. Detalii despre acest program, în acest articol.
Cel mai recent act normativ referitor la acest subiect, HG 24/2025, prevede că ”începând cu data intrării în vigoare a Programului național de îngrijiri paliative, până la data de 31 decembrie 2025, furnizorii pot acorda îngrijiri paliative la domiciliu, în ambulatoriul de specialitate, respectiv în regim de spitalizare de zi atât în temeiul contractului încheiat potrivit prevederilor HG 521/2023, cu modificările și completările ulterioare, cât și în temeiul contractului încheiat potrivit prevederilor HG 423/2022 privind aprobarea programelor naționale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare”.
În ceea ce privește Programul național de îngrijiri paliative, documentul care va prelua rolul de reglementare pe care îl are în momentul de față Contractul - cadru, el a făcut obiectul unei dezbateri publice, iar in momentul de față se află în faza de conturare a variantei sale finale.
Pentru a afla care sunt perspectivele furnizorilor de servicii medicale paliative în lumina noilor reglementări, am cerut punctul de vedere al vicepreședintelui CNAS, Larisa Mezinu - Bălan, care a precizat pentru avocatnet.ro că ”varianta finală a Programului național de îngrijiri paliative - aflat încă în fază de proiect - urmează să fie afișată, după inserarea sugestiilor primite. Noi sperăm ca Programul să devină funcțional în această vară, iar cei care sunt vizați vor avea o perioadă de acomodare de aproximativ șase luni, până la sfârșitul anului. Ceea ce ar fi important să menționez este faptul că această tranziție nu este o formalitate de natură birocratică sau organizatorică, ci adaptarea la o realitate care ne-a arătat că aceste servicii nu s-au dezvoltat așa cum ne-am fi dorit”.
Larisa Mezinu - Bălan a subliniat faptul că, în contextul în care nevoia de astfel de servicii este mai mare decât ceea ce oferă piața acestora în momentul de față, tarifarea lor va fi actualizată, astfel încât serviciile de îngrijiri paliative să fie mai atractive, pentru a atrage furnizori noi.
Comentarii articol (0)