- definirea serviciilor de îngrijiri paliative;
- nominalizarea tipului de unitate de specialitate care poate acorda servicii de îngrijiri paliative în cadrul programelor naţionale de sănătate curative (medici de familie, furnizori publici şi privaţi de îngrijiri paliative);
- reglementarea tipului de contract care se poate încheia între unităţile de specialitate și casele de asigurari de sănătate pentru implementarea Programului național de îngrijirii paliative în unități cu paturi, la domiciliu și în ambulatoriu (contracte de natură civilă, multianuale).
Totodată, se implementează un nou mecanism de facilitare a accesului la medicamente. Mai exact, se reglementează un nou tip de protocoale de acces timpuriu în rambursare a medicamentelor, pentru indicații aprobate fără alternativă terapeutică în lista de medicamente, derulate pentru o perioada limitata de timp.
Un alt act normativ ce a fost modificat prin ordonanța recentă este OUG 96/2024 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina. Astfel, se reglementează modalitatea de gestionare a activității desfășurată de furnizorii aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, care acordă asistență medicală persoanelor care provin din zona conflictului armat din Ucraina și în situațiile în care apar întreruperi în funcționarea aplicației informatice folosite de medici.
Noua ordonanță prevede și amânarea unor termene din domeniul sănătății. De pildă, contribuția personală pentru serviciile medicale fără spitalizare în clinicile private este amânată pentru 2027, în condițiile în care anteriorul termen era 2025.
Comentarii articol (0)