Astfel, libere pentru supravegherea copiilor se acordă doar în situațiile stabilite de autoritățile competente. De pildă, atunci când, din cauza condițiilor de vreme extremă, inspectoratul constată că școlile trebuie închise temporar, deoarece elevilor le-ar fi extrem de dificil să ajungă la școală.
Totuși, nu toți părinții pot beneficia de zile libere în cazul închiderii școlilor, ci doar cei ce au copii cu vârsta de până la 12 ani (sau 26 de ani, în cazul copiilor cu dizabilități), înscriși la școală, și doar dacă locul lor de muncă nu permite munca la domiciliu sau telemunca.
Totodată, angajații din unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, comerț alimentar, producție și distribuție medicamente și echipamente sanitare, distribuție carburanți, personalul din cadrul unităților farmaceutice pot sta acasă pentru supravegherea copiilor în cazul închiderii temporare a școlii doar dacă au acordul angajatorului.
Indemnizația pentru aceste zile libere are valoarea de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Această indemnizație e plătită, în primă fază, de către angajator, care apoi o decontează din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale.
Pentru a putea beneficia de zile libere în cazul închiderii temporare a școlilor, un părinte trebuie să depună la angajator o cerere, însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la rândul său zile libere pentru același motiv.
Aceste zile libere nu se pot acorda, în schimb, dacă unul dintre părinți:
- este în concediul pentru creșterea copilului;
- este asistentul personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere;
- se află în concediu de odihnă/ concediu fără plată.
Comentarii articol (0)