În acest sens, este utilizat formularul electronic 168 - cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune. Cererea, însoțită de copia contractului de închiriere, se depune direct la registratura organului fiscal competent, prin poștă, cu confirmare de primire, sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță (Spațiul Privat Virtual, e-Guvernare, cu semnătură electronică).
Un alt aspect important de reiterat este faptul că, în conformitate cu reglementările art. I pct. 12 din OUG nr. 128/2024, la 1 ianuarie 2025 s-au modificat prevederile art. 122 din Codul fiscal, precizându-se la alin. 3 că formularul 212 (declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice) se completează şi se depune la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, dată până la care se și plătește impozitul pe venit.
Regula este valabilă inclusiv pentru situațiile în care este vorba despre depunerea declarației pentru a anunța începerea obținerii veniturilor din chirii. Anterior, până la finalul lui 2024, Codul fiscal impunea anunțarea începerii obținerii veniturilor din chirii prin depunerea declarației unice în 30 de zile de la încheierea contractului.
În concluzie, aspectul cel mai important de reținut este acela că deși prevederile OUG nr. 128/2024 au stabilit că începerea obținerii veniturilor din chirii se declară direct în anul următor (la 25 mai) prin declarația 212, încheierea sau modificarea unui contract de închiriere se înregistrează, în continuare, în termen de 30 de zile, la organul fiscal competent din cadrul ANAF, conform dispozițiilor Ordinului ANAF nr. 114/2019.
Citește și:
Comentarii articol (0)