- Legea intră în vigoare sâmbătă și prevede reorganizarea sau lichidarea companiilor neprofitabile până în 2027, cu separarea clară între activitățile economice și cele de serviciu public.
- Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) va monitoriza implementarea politicii și va administra un "Tablou de bord" cu indicatori de performanță financiară și non-financiară accesibili publicului.
- Întreprinderile publice vor fi obligate să publice rapoarte financiare, informații despre durabilitate, remunerații și costurile serviciilor publice pentru transparență totală.
Legea nr. 48/2025 privind aprobarea Politicii publice de proprietate privată a statului a fost inițiată la nivelul Guvernului și trimisă apoi în Parlament, unde a fost adoptată fără modificări. Publicată azi în Monitorul Oficial, intrând în vigoare sâmbătă, legea își propune să redefinească în mod strategic modul în care statul și unitățile administrativ-teritoriale își exercită rolul de acționari în cadrul întreprinderilor publice. Conform expunerii de motive care a însoțit proiectul de lege, obiectivul principal este consolidarea și îmbunătățirea guvernanței corporative în întreprinderile publice, într-o manieră care să genereze profitabilitate sustenabilă, transparență și responsabilitate managerială.
Întreprinderile publice joacă un rol semnificativ în economia națională, atât din perspectiva furnizării serviciilor publice esențiale, cât și prin impactul direct asupra bugetului de stat, dar o analiză a ultimilor ani arată că multe dintre acestea au înregistrat probleme de performanță, acumulând datorii semnificative și având performanțe financiare sub așteptări, pandemia și conflictul din Ucraina punând presiune suplimentară asupra performanței financiare a multora dintre aceste întreprinderi.
Printre motivele menținerii participațiilor statului în aceste companii se numără nevoia de a asigura controlul asupra resurselor naturale (precum energia sau resursele minerale), gestionarea infrastructurilor naționale (precum cea energetică, de transport și altele asemenea) și îndeplinirea unor obligații de serviciu public. Aceste rațiuni depășesc simplul scop economic al unui acționar privat, având în vedere interesul strategic național și socio-economic pe termen lung.
Concret, legea publicată azi definește o „Politică publică de proprietate privată a statului” care stabilește clar obiectivele și așteptările statului și unităților administrativ-teritoriale în calitate de acționari, obiective ce includ:
-
crearea unei structuri organizaționale competitive în cadrul întreprinderilor publice, bazată pe principii economice și de eficiență, inclusiv reorganizarea și separarea clară între activitățile economice și cele de serviciu public;
-
asigurarea unei creșteri economice durabile, prin integrarea considerentelor sociale și de mediu în procesele decizionale, maximizarea rentabilității în condiții de durabilitate și recuperarea corectă a costurilor de investiții și operare;
-
consolidarea mecanismelor privind transparența și responsabilitatea în gestiunea acestor companii, inclusiv prin raportarea detaliată și transparentă către public și acționari.
De asemenea, noua lege prevede explicit măsuri pentru creșterea performanței întreprinderilor publice, printre care reorganizarea sau, dacă este cazul, lichidarea companiilor neprofitabile, inactive sau care nu justifică menținerea lor din punct de vedere economic și social, undeva până în anul 2027 (un exemplu este al companiilor care au mai puțin de cinci angajați).
O altă componentă importantă a noii legi este îmbunătățirea guvernanței corporative prin standarde care se aliniază cu principiile dezvoltate de OCDE și directivele Comisiei Europene, și implementarea unor practici de management transparent, responsabil și orientat spre performanță. Politica propusă include de asemenea măsuri specifice privind integritatea și etica în afaceri, managementul riscului și controlul intern, urmărind să sporească încrederea investitorilor și a publicului larg.
Legea nr.48/2025 identifică AMEPIP ca instituție-cheie responsabilă de elaborarea și monitorizarea implementării acestei politici, cu rol decisiv în evaluarea performanțelor companiilor și asigurarea transparenței.
„Obiectivul general al Guvernului este eficientizarea activității celor 145 de întreprinderi publice centrale și a întreprinderilor publice aflate sub autoritatea autorităților locale. Mai exact – îmbunătățirea guvernanței corporative a acestora, cu efect de multiplicare la nivelul întregii economii naționale, având în vedere rolul pe care ele îl au de furnizori de produse și servicii ori utilități publice fundamentale pentru funcționarea și siguranța societății în general”, a transmis AMEPIP în martie.
Mecanisme și instrumente clare pentru informarea publicului larg
Fiecare întreprindere publică, prin președintele consiliului de administrație sau de supraveghere, va fi obligată să publice pe propria pagină web o serie de informații esențiale care includ: rapoarte anuale privind activitatea economică și financiară, rapoarte privind durabilitatea (adică privind impactul asupra mediului și societății), detalii privind remunerația administratorilor și directorilor, documente și informații privind obiectivele politicii publice asumate de întreprinderea respectivă, dar și costurile implicate în realizarea obligațiilor de serviciu public și sursele de finanțare a acestora.
Aceste informații ar trebui să permită cetățenilor, investitorilor și tuturor părților interesate să evalueze în mod clar performanța fiecărei companii.
Mai departe, tot în contextul dezideratului de transparență, noua lege arată că AMEPIP va administra un sistem informatic centralizat denumit „Tablou de bord”, unde vor fi colectați indicatori de performanță financiară și non-financiară de la toate întreprinderile publice. Acești indicatori vor fi actualizați constant și făcuți publici pe site-ul AMEPIP, oferind o imagine clară asupra performanței acestor entități.
Comentarii articol (0)