Potrivit Codului Rutier, „proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să solicite autorității competente înscrierea în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a oricărei modificări a datelor de identificare a vehiculului respectiv sau, după caz, ale proprietarului, în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea.”
Astfel, nerespectarea acestei obligații constituie o contravenție și poate fi sancționată cu amenzi din clasa a III-a, cuprinse între 1.215 și 1.620 de lei.
Registrul Auto Român (RAR) a emis recent un avertisment privind această situație, reamintind proprietarilor de autovehicule obligațiile legale ce le revin. „Dacă între două verificări tehnice periodice ați înlocuit motorul, ați montat instalație GPL pe autovehicul sau i-ați modificat culoarea, este necesar să mergeți întâi la o reprezentană RAR, pentru a fi făcute mențiunile necesare în CIV”.
De asemenea, persoanele juridice care încălcarea dispozițiilor legale privind efectuarea de modificări și completări în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori în cartea de identitate a vehiculului, precum și verificarea tehnică periodică a acestuia fără solicitarea prezentării de către proprietar a dovezii existenței asigurării de răspundere civilă pentru pagube produse terților prin accidente de autovehicule, atrag sancțiuni în cadrul clasei a V-a de amenzi, cu valori între de la 4.252,5 lei la 20.250 de lei.
Amenzile contravenționale se stabilesc în baza valorii numărului punctelor-amendă aplicate de polițist, în funcție de abatere. În acest context, reamintim că valoarea punctului-amendă a fost majorată de la 1 ianuarie, odată cu creșterea salariului minim brut la 4.050 de lei. Astfel, având în vedere că punctul-amendă reprezintă 5% din salariul minim pe țară, valoarea acestuia este acum de 202,5 lei.
În funcție de abaterile de la Codul rutier, șoferii plătesc acum pentru contravențiile rutiere amenzi cu următoarele valori:
- clasa I: două sau trei puncte-amendă (405 sau 607,5 lei);
- clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (810 sau 1.012,5 lei);
- clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 1.215 la 1.620 de lei);
- clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.822,5 la 4.050 de lei);
- clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 4.252,5 la 20.250 de lei) - se aplică doar persoanelor juridice.
În acest articol găsiți mai multe informații despre amenzile pe care le pot primi acum șoferii, în funcție de abatere, după majorarea punctului-amendă.
Comentarii articol (0)