Ministerul Muncii a anunțat recent lansarea unui „nou sistem național” menit să ajute românii să-și găsească drumul profesional. Intitulat „Dezvoltarea sistemului național de management privind consilierea în carieră”, proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul „Educație și Ocupare” 2021-2027 și promite să ofere ghidare profesională gratuită pentru peste 20.000 de români, alături de implementarea unei platforme digitale accesibile „tuturor”.
La prima vedere, comunicatul sugerează că programul este deja funcțional și produce efecte, însă informațiile prezentate sunt destul de generale. Pentru a obține clarificări, redacția avocatnet.ro a trimis o solicitare către Ministerul Muncii. În urma răspunsului, am am aflat că, de fapt, programul este abia în faza de implementare, iar serviciile de consiliere propriu-zise vor fi disponibile abia din 2027. Cu alte cuvinte, românii care au nevoie de consiliere în carieră acum vor trebui să aștepte cel puțin doi ani pentru a beneficia de acest serviciu anunțat cu fast de autorități.
Potrivit răspunsului oferit de Minister (pe care îl găsiți atașat la finalul acestui articol), programul a început oficial la 1 martie 2025 și vizează atât consilierii de orientare în carieră din sectorul public și privat, cât și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă sau cele interesate de consiliere profesională. Însă, abia după elaborarea unor „standarde de calitate” și a unor „instrumente noi de consiliere”, serviciile propriu-zise vor deveni disponibile – și asta doar începând din 2027.
În ceea ce privește consilierea în carieră promisă, aceasta va fi oferită atât de furnizorii publici, cât și de cei privați, selectați pe baza unei metodologii elaborate prin proiect. De asemenea, persoanele care vor opta pentru consilierea oferită de serviciul public de ocupare vor putea beneficia de suport în identificarea unui loc de muncă. Totuși, aceste servicii rămân, deocamdată, doar pe hârtie.
Un alt aspect al proiectului este platforma digitală care, conform Ministerului, va permite consilierilor în carieră să realizeze schimburi de date și informații relevante. În plus, furnizorii de formare profesională vor putea verifica dacă îndeplinesc standardele de calitate și se va crea posibilitatea oferirii unor servicii minime standard de orientare în carieră pentru adulți. Însă, la fel ca în cazul consilierii în carieră, această platformă nu este încă funcțională.
Deși inițiativa poate părea binevenită în contextul actual al pieței muncii, în realitate, efectele reale ale acestui program vor apărea abia peste câțiva ani. Departe de a fi un sistem pregătit să producă rezultate imediate, proiectul este, de fapt, într-o fază incipientă, iar cei care au văzut anunțul și aveau nevoie de consiliere acum vor trebui să mai aștepte.
Comentarii articol (0)