Inițiatorii propunerii legislative îi justifică utilitatea prin nevoia de comasare a prevederilor referitoare la aceste spații, în condițiile în care, în momentul de față, referiri la regimul acestora sunt răspândite în nu mai puțin de șapte acte normative.
În expunerea de motive care prefațează propunerea legislativă, autorii justifică necesitatea reglementării de sine stătătoare a parcărilor publice și private, având în vedere, în principal, creșterea numărului de autovehicule și urbanizarea din ce în ce mai pronunțată.
Conform documentului citat, legislația actuală privind parcările este fragmentată în diverse acte normative, iar proiectul propune o abordare unitară și clară pentru a defini și reglementa parcările, ținând cont inclusiv de drepturile persoanelor cu handicap.
Propunerea definește parcarea privată ca fiind un spațiu destinat parcării autovehiculelor, care este deținută și administrată de o persoană fizică sau juridică, având acces permis doar celor autorizați de proprietar.
Prin excepție de la regula universalității, măsura stabilește că parcările private sunt reglementate prin reguli interne stabilite de proprietar, subliniind caracterul exclusiv al parcărilor private și autonomia proprietarului în stabilirea regulilor de utilizare și acces.
De asemenea, parcarea publică este definită ca un spațiu destinat staționării temporare a vehiculelor, situat pe domeniul public sau într-o zonă special amenajată, accesibilă tuturor. Propunerea de lege stabilește că aceasta este gestionată și reglementată de administrația publică locală sau de alte entități autorizate.
Atenție! Pentru a se aplica, propunerea legislativă trebuie adoptată de Parlament, promulgată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)