Potrivit OUG nr. 158/2005, cei care nu au calitate de salariat pot încheia un contract de asigurare cu casa de sănătate pentru a beneficia de concedii și indemnizații medicale. Plata CASS (contribuția la sănătate) nu acoperă indemnizațiile pentru concediile medicale.
Contribuția aferentă asigurării pentru concedii medicale este distinctă de CASS, care acoperă servicii medicale precum consultații, investigații și medicamente compensate, dar nu include indemnizații pentru concedii medicale sau de maternitate. Pentru a accesa aceste indemnizații, este necesară încheierea unei asigurări voluntare pentru concedii medicale.
Venitul înscris în contractul de asigurare trebuie să fie:
-
cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară;
-
cel mult de trei ori salariul minim brut pe țară.
Contribuția lunară în cazul asigurării voluntare reprezintă 1% din venitul asigurat, adică între 1% din salariul minim brut și 1% din trei salarii minime brute. În cazul modificării veniturilor declarate la Fisc, venitul asigurat în contract se actualizează.
Plata contribuției se efectuează până pe 25 ale lunii următoare pentru luna de asigurare.
Citește și: Ai nevoie de concediu medical? Când îți trebuie stagiu de cotizare
Pentru a beneficia efectiv de concediu medical sau de maternitate, este necesar un stagiu minim de cotizare de 6 luni în ultimele 12 luni anterioare lunii în care se solicită concediul.
Perioadele în care contribuția nu a fost achitată nu sunt luate în considerare pentru acest stagiu.
Un astfel de stagiu minim poate fi îndeplinit și dacă, în ultimele 12 luni, lucrătorul independent a fost angajat timp de cel puțin șase luni.
Stagiile de cotizare sunt considerate și în următoarele situații:
- persoana a beneficiat de pensie de invaliditate;
- persoana a urmat cursuri de zi la universitate, pe durata normală a studiilor, și a absolvit cu examen de licență sau diplomă. Dovada se face cu diploma sau foaia matricolă eliberată de instituția de învățământ;
- persoana a primit indemnizație pentru concediul de acomodare (adopție) sau pentru creșterea copilului;
- persoanele care au lucrat într-un stat din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European sau Confederația Elvețiană pot dovedi perioade de asigurare prin formularul european care totalizează perioadele lucrate în aceste state;
- persoanele asigurate care au lucrat într-un stat cu care România are acorduri internaționale în domeniul sănătății pot dovedi perioade de asigurare printr-un formular similar.
Prin această asigurare, persoanele nesalariate pot beneficia de următoarele tipuri de concedii și indemnizații:
-
concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau accidente în afacerea muncii;
-
concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, în afacerea accidentelor de muncă sau boli profesionale;
-
concedii medicale și indemnizații de maternitate;
-
concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav;
-
concedii medicale și indemnizații de risc maternal.
Atenție! Pentru concediu de risc maternal nu este necesar stagiu de cotizare.
Valoarea indemnizației pentru concediul medical, în funcție de tipul de afecțiune sau situație, poate fi consultată în acest articol.