ACCES PREMIUM
De ce premium?
Specialist: Limita impusă bugetarilor la decontarea ochelarilor nu ar trebui luată ca reper, în controale, la angajatorii privați
Deși Guvernul a impus o limită de 500 de lei pentru decontarea ochelarilor în sectorul bugetar, ea nu se aplică direct sectorului privat însă ar putea inspira angajatorii să o adopte, respectiv să modifice limitele de decontare stabilite până acum în politicile interne proprii. Un specialist ne explică însă că, în absența unor prevederi exprese în Codul fiscal, inspectorii fiscali nu ar trebui să ia ca reper această limită în controalele la angajatorii privați. Atâta timp cât decontările se fac cu respectarea prevederilor legale din reglementarea specială de sănătate și securitate în muncă (SSM), nu ar trebui să fie o problemă la aplicarea tratamentului fiscal prescris de lege.
Articolul continuă mai jos
Suportarea costurilor cu ochelarii de vedere ai angajaților este guvernată de legislația de SSM de la noi (HG nr. 1028/2006). Din perspectivă fiscală, vorbim de o cheltuială pe care angajatorii o pot deduce din impozit și care este neimpozabilă la salariat, chestiune care rezultă în mod direct din faptul că vorbim de un aspect de SSM, în contextul muncii care presupune utilizarea ecranelor de vizualizare.
Subiectul decontării ochelarilor a luat amploare după ce în spațiul public au apărut concluziile Curții de Justiției a Uniunii Europene ce vizau decontarea cheltuielilor pentru un bugetar. Din ianuarie 2023, angajații și angajatorii deopotrivă „au re/descoperit” acest subiect.
Anul trecut, în contextul în care anumiți bugetari ajunseseră să pretindă decontarea unor sume destul de mari, chiar de câteva mii de lei, Guvernul a decis să impună o limită de decontare la 500 de lei pentru întregul sector bugetar. Firește, limita nu îi vizează în mod direct și pe angajații din mediul privat.
Nu este exclus însă ca unii angajatori privați să găsească utilă limită pusă de Guvern prin OUG nr. 53/2024 și detaliată prin HG nr. 64/2025 și să o folosească în politicile interne proprii.
Dincolo de asta însă, ce șanse sunt ca inspectorii fiscali să înceapă să utilizeze această limită atunci când efectuează inspecții la angajatorii ce decontează sume mai mari de 500 de lei/angajat, deși această limită nu vizează explicit angajații din mediul privat? Ce șanse sunt ca inspectorii să spună că ce depășește se taxează integral la salariat și nu mai este deductibil pentru angajator? Am stat de vorbă pe acest subiect cu Mirela Păunescu - Consultant fiscal, auditor financiar, expert contabil și conf. univ. dr. la ASE București - și concluzia e că inspectorii nu ar trebui să meargă pe această cale.
„Atâta timp cât Codul fiscal nu impune limite de neimpozitare/deductibilitate pentru aceste sume, nu se poate interpreta legislația în sensul în care sumele care depășesc limita de 500 de lei să reprezinte un venit impozabil sau o cheltuială nedeductibilă. De altfel, avem beneficii care sunt neimpozabile în anumite limite (diurna, tichetele cadou, masa dată salariaților etc.) și cheltuieli deductibile în anumite limite (decontarea educației timpurii - 1.500 de lei, de exemplu).
În lipsa unor prevederi exprese, a se considera că dacă se depășește limita stabilită pentru salariații instituțiilor publice sumele ar fi impozabile mi se pare o interpretare hazardată (nu imposibilă, dar cu șanse mari de câștig în instanță pentru neimpozitare/deducere integrală, cum am menționat).
Pe de alta parte, decontarea ochelarilor în alte condiții sau în afara procedurii menționate de lege, în folosul salariatilor, cel mai probabil va fi considerată pentru salariat un venit asimilat salariilor și, în consecință, o cheltuială deductibilă pentru angajator (de exemplu, sunt firme care dau tuturor salariaților o sumă de bani care să acopere costul ochelarilor, chit că își schimbă ochelarii, chit că nu, iar suma nu trebuie justificată).
În schimb, dacă decontarea ochelarilor nu se face în folosul salariaților ci, situație frecventă în cazul societăților mici, în folosul acționarilor, aceste sume vor fi considerate venituri din alte surse și impozitate în consecință pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice care decontează sumele cheltuiala va fi nedeductibilă”, a explicat Mirela Păunescu pentru avocatnet.ro.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.