ACCES GRATUIT
Regulile pensionării magistraților, modificate la Camera Deputaților
Din ianuarie 2026, regulile pensiilor speciale ale magistraților urmează să se modifice, potrivit unui proiect legislativ ce a primit azi primul vot din Parlament, cel al deputaților. Concret, magistrații vor putea ieși la pensie la 65 de ani, nu la 60, ca acum. Totodată, derogarea de la prevederile legale privind pensionarea, care le permite acum magistraților să iasă la pensie la aproape 48 de ani, va fi eliminată.
Articolul continuă mai jos
Proiectul de lege ce vizează
“modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu” a fost adoptat azi la Camera Deputaților, care a dat primul vot din Parlament pe această propunere, forma votată fiind modificată cu puțin timp înainte de vot, prin introducerea mai multor amendamente.
Acum, proiectul stabilește, în primul rând, modificarea
Legii 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, astfel încât
“judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică (...), cu o vechime de cel puțin 25 de ani realizată numai în aceste funcții, se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizației de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”.
Practic, vârsta standard de pensionare devine 65 de ani (acum e 60), iar valoarea pensiei se va calcula în raport cu suma netă corespunzătoare indemnizației de încadrare brute lunare din ultima lună de activitate înainte de pensionare, nu cu venitul net avut în ultima lună de activitate, cum e prevăzut acum în lege.
Vârsta va crește la 65 de ani (de la 60) și în cazul beneficiarilor
pensiei de urmaș. Concret, legea va stabili următoarele:
“Soțul supraviețuitor al judecătorului sau procurorului are dreptul, la împlinirea vârstei de 65 de ani, la pensia de urmaș în condițiile prevăzute de legislația privind sistemul public de pensii, calculată din pensia de serviciu aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, la data decesului, susținătorul, actualizată, după caz”.
Apoi, proiectul introduce aceleași modificări - vârsta standard de pensionare de 65 de ani și raportarea pensiei la suma netă corespunzătoare indemnizației de încadrare brute - și în
Legea 361/2023 privind personalul Curții Constituționale.
Astfel, Legea 361/2023 va stabili, după ce proiectul de față va ajunge să se aplice, că magistrații-asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat acestora, cu o vechime de cel puțin 25 de ani realizată numai în aceste funcții, se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de
65 de ani și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. De asemenea, cuantumul net al pensiei de serviciu nu va putea fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare
indemnizației de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
În fine, viitoarea lege
va abroga, de la 1 ianuarie 2026, articolul din
Legea 282/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, care acum stabilește că
“începând cu data de 1 ianuarie 2024, prin derogare de la prevederile art. 211 alin. (1) din Legea nr. 303/2022 (care stabilește vârsta de pensionare de 60 de ani - n. red.), judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică (…) se pot pensiona și pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiția de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcții, precum și condiția de vârstă de cel puțin 47 de ani și 4 luni. Această vârstă de pensionare crește cu câte 4 luni în fiecare an calendaristic, până la atingerea vârstei de pensionare de 60 de ani prevăzute la art. 211 alin. (1) din Legea nr. 303/2022”.
Potrivit președintelui Comisiei pentru muncă,
Adrian Solomon, citat de
agerpres.ro,
“în urma acestor modificări, începând cu data de 1 ianuarie 2026, magistrații vor ieși la pensie la împlinirea vârstei de 65 de ani”.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să primească și votul senatorilor, să fie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)