Mai exact, voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 trebuie folosite pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv se primesc 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 de lei.
Normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță au fost modificate recent, bugetarii având acum obligația de a da o declarație pe propria răspundere, prin care să-și ia angajamentul că respectă regulile amintite mai sus.
Astfel, pentru a putea beneficia de vouchere de vacanță, bugetarii trebuie să-și asume respectarea celor două condiții din declarația pe propria răspundere, și anume că 1. optează pentru acordarea voucherelor de vacanță în cuantumul și condițiile stabilite de OUG nr. 8/2009 și că 2. se angajează să utilizeze voucherele de vacanță pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea totală a fiecărui pachet de servicii turistice achiziționat, respectiv cel mult 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 de lei.
Model declarație pe propria răspundere
Cu alte cuvinte, bugetarii trebuie să declare pe propria răspundere că pun din propriul buzunar 800 de lei, alături de cei 800 de lei pe care-i primesc de la stat.
Așadar, pe lângă factura care demonstrează achiziția de servicii turistice de cel puțin 1.600 de lei, bugetarii trebuie să transmită acum angajatorului și declarația prin care se obligă, pe de-o parte, să cheltuiască cei 800 de lei primiți de la stat, iar pe de alta, să participe și ei tot cu 800 de lei la cumpărarea de servicii turistice.
În modelul declarației mai scrie că suma corespunzătoare voucherelor de vacanță pe anul 2025, în valoare de 800 de lei, poate fi folosită fracționat.
În cazul în care datele declarate nu sunt reale, bugetarii intră sub incidența Codului penal, mai exact a prevederilor privind falsul în declarații, care se pedepsește cu închisoare de la șase luni la doi ani sau cu amendă.
După cum spunea, la adoptarea modificării normelor, Bogdan Ivan, ministrul economiei, digitalizarii, antreprenoriatului și turismului, “omul depune declaraţia pe proprie răspundere, prin care își asumă că va primi acei bani, îi va cheltui și va cofinanța cu 800 de lei un pachet turistic. În clipa respectivă îi vor fi virați cei 800 lei din partea angajatorului pe card, după care omul va merge în vacanță, va avea o factură, va plăti 1.600 lei și atât. ANAF-ul (Agenția Națională de Administrare Fiscală - n. red.), ca să se asigure, va face aceste controale random în rândul mai multor beneficiari, va putea să vadă dacă, în dreptul CNP-ului lui X, care a primit cei 800 lei, a fost făcută o plată de minim 1.600 lei și apare o factură din partea unei unități de cazare autorizate de către Ministerul Turismului”.
Comentarii articol (0)