In aproape toate oraºele, firmele vor plãti anul viitor impozite mult majorate pentru proprietãþile imobiliare. Excepþie notabilã face capitala, în timp ce Sibiul se aflã la cealaltã extremã, cu cele mai mari creºteri.
Sibiul va fi anul viitor Capitalã Europeanã, moment pe care consilierii locali îl întâmpinã ºi cu un sistem diferenþiat de evoluþie a taxelor locale: lejer pentru populaþie, dar mult mai dur pentru firme. Drept pentru care, încã din luna mai a.c., Primãria s-a grãbit sã adopte o hotãrâre de consiliu prin care stabileºte menþinerea, în 2007, a impozitelor pe clãdirile deþinute de persoane fizice la nivelul anului 2006. În acelaºi timp însã, creºte cu 70% taxa pe clãdiri pentru contribuabilii persoane juridice. Acelaºi procent record indexeazã ºi toate celelalte taxe percepute firmelor, de la cea pentru obþinerea certificatului de urbanism ºi autorizaþiei de construire, pânã la autorizaþiile de desfinþare a societãþilor.
Chiar dacã Primãria Sibiu a decis sã menþinã valoarea impozabilã a clãdirilor la nivelul anului trecut, „surpriza“ pentru locuitorii oraºului va fi cota mai mare de impozit. Printr-o recentã modificare a Codului fiscal, valabilã pentru toate localitãþile din þarã, vilele cu suprafeþe de peste 150 mp vor avea un impozit majorat cu 10% pentru fiecare 100 mp în plus. De exemplu, pentru o vilã de 350 mp, proprietarul trebuie sã plãteascã o cotã de 120% pentru cei 200 mp suplimentari, consideraþi „excedentari“ de cãtre Ministerul Finanþelor.
În afarã de aceastã regulã, proprietarii din Bucureºti, Braºov ºi Iaºi se vor confrunta ºi cu o altã scumpire: o indexare de 20%, atât pentru firme, cât ºi pentru populaþie, propusã de primari.
La Braºov, taxele pentru clãdirile deþinute de persoanele juridice sunt mai mari ca în alte oraºe. Dacã în Bucureºti ºi în celelalte localitãþi mari se percepe o taxã cuprinsã între 0,5% ºi 1% din valoarea imobilului, în Braºov cota este de 1,5% din valoarea clãdirii. Acest lucru înseamnã cã pentru o clãdire evaluatã la 200.000 euro, o firmã din Bucureºti plãteºte un impozit anual de 2.000 euro, în timp ce în Braºov trebuie sã scoatã din cont circa 3.000 euro.
Consilierii locali din Timiºoara ºi Constanþa s-au hotãrât repede ºi au decis sã pãstreze acelaºi nivel al impozitelor ca în 2006.
În Bucureºti, Primãria Generalã a formulat un proiect de hotãrâre care prevede creºterea impozitelor cu 20%, dar acesta încã nu a fost discutat în ºedinþa de consiliu ºi nici adoptat deocamdatã.
ªi alþi reprezentanþi ai autoritãþilor locale mai stau pe gânduri. În oraºe precum Craiova ºi Iaºi, politica de impozitare nu a fost definitivatã ºi nu se ºtie, pentru moment, ce se va întâmpla anul viitor.
Dacã pentru case autoritãþile locale au avut mai multã libertate în stabilirea politicilor de impozitare, în cazul maºinilor va exista o grilã unicã.
Conform noilor modificãri ale Codului fiscal, cine are o maºinã cu o putere a motorului mai mare ºi, implicit, mai scumpã, va trebui sã plãteascã un impozit dublu sau chiar triplu faþã de 2006.
Impozite de zece ori mai mari pentru maºini de lux
Astfel, dacã pentru o maºinã micã, cu o capacitate cilindricã sub 1.600 cm cubi, impozitul anual va fi de doar 56 RON în toatã þara, pentru un autoturism care depãºeºte cu un singur cm cub aceastã capacitate cilindricã impozitul va fi de cel puþin cinci ori mai mare. Astfel, între 1.601 cm cubi ºi 2.400 cm cubi se aplicã un impozit cuprins între 240 RON ºi 360 RON. Pentru maºinite de 2.401 cm cubi ºi 3.200 cm cubi, valoarea impozitului va fi între 480 ºi 640 RON, iar pentru maºinile de peste 3.200 cm cubi, taxa anualã va fi de minim 800 RON.
În afarã de aceste taxe, tot prin modificarea Codului fiscal, de la 1 ianuarie 2007 se vor plãti ºi taxe pentru transferul proprietãþilor, cuprinse între 1% ºi 3%, în funcþie de valoarea acestora ºi de data când a trecut în proprietate. Astfel, pentru imobilele care vor fi vândute la o valoare de pânã în 40.000 RON, taxa plãtitã va fi de 2%, iar pentru o valoare peste acest nivel taxa va fi de 1%, aplicatã la suma care depãºeºte 40.000 RON. Pentru o proprietate dobânditã în mai puþin de trei ani de la data vânzãrii, taxa va fi mai mare: 3% din valoarea de vânzare.
O mare parte din fondurile strânse din perceperea acestei taxe noi, de transfer, va fi direcþionatã cãtre bugetele consiliilor locale.
Comentarii articol (0)