Marti, 19 decembrie 2006, Agentul partii romane pentru procedurile in fata Curtii Internationale de Justitie (CIJ) in cazul Delimitarea maritima in Marea Neagra (Romania c. Ucraina), Bogdan Aurescu, a depus, la Haga, la Grefa Curtii, Replica Romaniei in procesul initiat de tara noastra pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra.
Dupa cum este cunoscut, la data de 16 septembrie 2004, in conditiile in care procesul de negocieri bilaterale desfasurat pe parcursul a 6 ani nu a condus la identificarea unei solutii echitabile pentru delimitarea spatiilor maritime mentionate, Romania a sesizat Curtea de la Haga pentru aceasta chestiune. La 15 august 2005, Agentul partii romane a depus Memoriul Romaniei, ce cuprinde argumentatia juridica in favoarea solutiei de delimitare propuse de tara noastra. La 16 mai 2006, conform termenului fixat de Curte, partea ucraineana a transmis Grefei Contra-memoriul sau.
In urma unei intalniri din data de 28 iunie 2006 de la Haga, la sediul CIJ, a reprezentantilor Romaniei si Ucrainei in procesul mentionat, Presedintele Curtii a decis stabilirea termenului de 22 decembrie 2006 pentru prezentarea Replicii de catre Romania.
Replica Romaniei cuprinde reactia fundamentata a partii romane fata de sustinerile partii ucrainene din Contra-memoriu, care sunt contracarate, precum si elemente suplimentare de argumentatie care completeaza si dezvolta constructia juridica expusa de partea romana in Memoriul sau din august 2005 in sprijinul solutiei pe care partea romana o considera ca fiind echitabila pentru delimitare. Replica este insotita de anexe cuprinzand documente si harti ce constituie elementele de proba pentru fundamentarea argumentatiei partii romane. Conform regulilor CIJ, continutul Replicii are, in aceasta etapa, caracter confidential, la fel ca si restul documentelor prezentate de parti in cadrul fazei scrise.
Pana la data de 15 iunie 2007 partea ucraineana urmeaza, conform deciziei Curtii din iunie 2006, sa depuna un document numit Duplica, prin care va raspunde elementelor din Replica partii romane. Dupa epuizarea fazei scrise va avea loc procedura orala.
Avand in vedere bogata jurisprudenta a Curtii Internationale de Justitie in acest domeniu, precum si autoritatea si impartialitatea de care se bucura forul de la Haga, solutionarea de catre Curte a problematicii delimitarii spatiilor maritime din Marea Neagra reprezinta, in opinia partii romane, garantia pentru obtinerea unui rezultat echitabil, in conformitate cu dreptul international.
Comentarii articol (0)