Aceasta etapa procesuala este faza orala a procesului si consta in prezentarea publica a pledoariilor cuprinzand argumentatia juridica a celor doua parti in fata judecatorilor CIJ.
Procedurile orale se vor desfasura in doua runde, dupa cum urmeaza: in perioada 2-5 septembrie 2008 – prima runda de pledoarii ale Romaniei, in calitate de reclamant; in perioada 9-12 septembrie 2008 – prima runda de pledoarii ale Ucrainei, in calitate de parat; in perioada 15-16 septembrie 2008 – a doua runda de pledoarii si concluziile Romaniei cu privire la solutia de delimitare pe care o considera echitabila si conforma dreptului international in proces; in perioada 18-19 septembrie 2008 – a doua runda de pledoarii si concluziile Ucrainei.
Procedurile in fata Curtii, care au ca obiect solutionarea problemei delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra, au fost initiate la data de 16 septembrie 2004, in urma sesizarii acestei instante internationale de catre Romania.
Finalizarea, la 19 septembrie 2008, a fazei orale a procedurilor va fi urmata de deliberarile Curtii si de pronuntarea unei hotarari, care va avea caracter definitiv, obligatoriu si executoriu pentru parti.
Conform practicii de pana in prezent a CIJ, pronuntarea unei hotarari intr-un caz supus solutionarii are loc intr-un interval de 3 pana la 6 luni de la incheierea pledoariilor, in functie de complexitatea cazului.
In cererea inaintata CJI, Romania arata ca la 2 iunie 1997 a semnat impreuna cu Ucraina un Tratat privind relatiile de cooperare si buna vecinatate, precum si un Acord Aditional, prin care cele doua state s-au angajat sa ajunga la un acord cu privire la aspectele sus-mentionate. Ambele documente au intrat in vigoare la 22 octombrie 1997. Romania argumenteaza ca negocierile purtate incepand cu anul 1998 nu au dus la niciun rezultat.
Ca baza pentru jurisdictia Curtii, Romania invoca articolul 4 (h) al Acordului Aditional, care prevede printre altele ca diferendul va fi adus in fata Curtii Internationale de Justitie la solicitarea oricareia dintre parti daca nu va fi solutionat prin negocieri intr-un interval de timp rezonabil, dar in nu mai putin de 2 ani de la initierea negocierilor.
In pledoariile scrise, partile au adoptat pozitii divergente privind, printre altele, punctul de plecare in stabilirea delimitarii maritime care urmeaza sa fie decisa de catre Curte, precum si cu privire la metodologia care sa fie utilizata de catre CIJ in trasarea liniei de delimitare.
Comentarii articol (0)