Romania se afla in cea de-a doua runda de pledoarii in procesul de delimitare a spatiilor maritime in Marea Neagra, in fata Curtii Internationale de Justitie (CIJ), raspunzand pledoariilor sustinute de Ucraina saptamana trecuta.
Astazi au inceput audierile Romaniei la CIJ, in calitate de reclamant, in runda a doua a procedurii orale, care va continua si maine. Statul roman isi va sustine pledoariile si concluziile referitoare la solutia de delimitare maritima in Marea Neagra pe care o considera echitabila si conforma dreptului international in proces.
Procedurile in fata Curtii, care au ca obiect solutionarea problemei delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra, au fost initiate la data de 16 septembrie 2004, in urma sesizarii acestei instante internationale de catre Romania.
Luand in considerare faptul ca in perioada 9-12 septembrie, s-a desfasurat prima runda de pledoarii ale Ucrainei, in calitate de parat, acum, Romaniei ii revine posibilitatea de a combate argumentele ucrainene.
„Ucraina se straduieste sa distraga atentia Curtii de la lipsa ei de argumente in sustinerea constructiei liniei sale spre chestiunea lungimii tarmurilor, care a devenit acum alpha si omega in acest caz, mantra sa”, a sustinut astazi in fata CIJ, Bogdan Aurescu, Agentul Romaniei.
Bogdan Aurescu a aratat ca singura strategie a Ucrainei in pledoariile sale a fost repetitia acelorasi argumente. „Unica regula pe care se intemeiaza argumentatia Ucrainei este repetitia, regula de aur a publicitatii. Am numarat nu mai putin de 68 de situatii cand reprezentantii Ucrainei au mentionat „diferenta accentuata a lungimilor coastelor” sau o formula similara”, a adaugat Bogdan Aurescu.
In discursul sau, agentul Romaniei a sustinut ca solutia de delimitare propusa de Romania la CIJ este construita in mod corect si rezonabil. Sunt cel putin trei seturi de argumente juridice care determina traseul liniei de delimitare in vecinatatea Insulei Serpilor. Este vorba despre argumente care rezulta dintr-o analiza juridica atenta a faptelor si care indica, toate, necesitatea ignorarii acestei formatiuni maritime in procesul de delimitare a spatiilor maritime. Agentul Romaniei a aratat in fata CIJ ca toate evidentele, in fapt si in drept, arata ca Insula Serpilor are dreptul doar la cele 12 mile marine de mare teritoriala, deja alocate prin acordul romano-sovietic din 1949.
Pledoariile Romaniei de astazi in fata CIJ s-au axat pe:
- Delimitarea frontierei in jurul Insulei Serpilor (James Crawford)
- Irelevanta „actelor statale” in zona supusa delimitarii (Cosmin Dinescu)
- Critica liniei de delimitare a Ucrainei, precum si a interpretarii date de Ucraina coastelor relevante si zonei relevante. Existenta unui acord de delimitare partiala in jurul Insulei Serpilor (James Crawford)
- Frontiera maritima din jurul Insulei Serpilor, reprezentata pe hartile folosite in argumentatie (Simon Olleson)
- Digul Sulina (Daniel Muller)
Finalizarea, la 19 septembrie 2008, a fazei orale a procedurilor va fi urmata de deliberarile Curtii si de pronuntarea unei hotarari, care va avea caracter definitiv, obligatoriu si executoriu pentru parti.
Rezumatul pledoariilor Romaniei la CIJ poate fi consultat aici.
Comentarii articol (0)