Ultima oara cand s-a evaluat cererea de eliberare conditionata a lui Miron Cozma, in iunie 2006, comisia a decis amanarea acesteia, pe motiv ca detinutul nu ar intruni conditiile necesare.
Intre timp, insa, lucrurile par a se fi schimbat.
Unul din motivele principale care au stat la baza deciziei de amanare a dezbaterii privind eliberarea conditionata a lui Miron Cozma, in iunie anul trecut, a fost raportul intocmit in 2005 de inspectorii Ministerului Justitiei.
In document se arata ca domnul Cozma ar fi avut acces la unele facilitati, la care alti detinuti nu aveau dreptul.
Spre exemplu, se mentioneaza in raport, Miron Cozma avea frigider, putea juca biliard si avea dreptul sa se imbrace cum vroia el.
De asemenea, avea posibilitatea de a folosi zilnic telefonul, cu durata nelimitata.
Insa, membrii comisiei spun ca din luna iunie si pana acum, Miron Cozma s-a comportat exemplar.
Comisia a luat in considerare doar conduita din ultimele sase luni a lui Miron Cozma, pe motiv ca instanta judecatoreasca a acordat acest termen pentru ca detinutul sa poata dovedi ca se poate reintegra in societate.
Miron Cozma a fost condamnat la inchisoare pentru fapte care privesc mineriadele din 1991 si 1999.
In cazul primei mineriade, cercetarile au inceput in 1997, cand Miron Cozma a fost condamnat la doi ani cu suspendare.
In ianuarie 1999, fiind in libertate, el a condus o alta mineriada, la Costesti. La scurt timp dupa aceasta, in urma unui recurs, Miron Cozma a fost condamnat definitiv la 18 ani de inchisoare pentru mineriada din 1991.
Dat in urmarire generala, Miron Cozma a fost ulterior arestat si a ramas in inchisoare pana in decembrie 2004. Atunci, a fost gratiat de fostul sef al statului, Ion Iliescu.
Ulterior decretul a fost revocat, tot de presedintele Iliescu, si Miron Cozma s-a intors in inchisoare.
In iunie 2005, instanta a hotarat ca revocarea decretului este nelegala si Miron Cozma a fost repus in libertate.
In septembrie, s-a intors la inchisoare in urma sentintei definitive date de Inalta Curte de Casatie si Justitie de aceasta data in dosarul mineriadei de la Costesti, din ianuarie 1999.
Comentarii articol (0)