Ordonanta de urgenta reglementeaza regimul juridic al substantelor folosite frecvent la fabricarea ilicita a substantelor stupefiante si psihotrope, asa cum sunt definite in art. 2 din Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului 273/2004 din 11 februarie 2004 privind precursorii drogurilor, denumit in continuare Regulamentul 273/2004, si in art. 2 din Regulamentul Consiliului 111/2005 privind supravegherea comertului cu precursori de droguri intre Comunitate si statele terte, denumit in continuare Regulamentul 111/2005, masurile pentru controlul si supravegherea operatiunilor cu acestea in vederea evitarii deturnarii lor, precum si masurile de combatere a operatiunilor ilicite.
Ordonanta dstabileste obligatiile operatorilor cu substante clasificate, astfel:
Art. 11. - (1) Operatorii cu substante clasificate de categoriile 1 si 2 comunica Agentiei Nationale Antidrog datele de contact ale persoanei responsabile cu aceasta activitate si, dupa caz, ale inlocuitorului acesteia, desemnate in conformitate cu prevederile art. 3 alin. (1) din Regulamentul 273/2004.
(2) Persoana responsabila are atributii expres stabilite de operator pentru supervizarea operatiunilor cu substante clasificate si desfasurarea acestora cu respectarea reglementarilor in vigoare.
(3) Orice modificare cu privire la persoana responsabila sau la inlocuitorul acesteia se comunica imediat Agentiei Nationale Antidrog.
Art. 12. - (1) Operatorul are obligatia de a comunica imediat Agentiei Nationale Antidrog orice eveniment neobisnuit sau operatiune cu substante clasificate care poate genera ca aceste substante sa fie deturnate in vederea fabricarii ilicite a substantelor stupefiante ori psihotrope.
(2) Autoritatile competente asigura confidentialitatea datelor furnizate de operator.
Art. 13. - (1) Desfasurarea operatiunilor cu substante clasificate se face cu respectarea urmatoarelor obligatii:
a) obtinerea declaratiei de utilizare, prevazuta de art. 4 din Regulamentul 273/2004;
b) asigurarea si pastrarea evidentei miscarii zilnice a substantelor clasificate si intocmirea documentatiei in conformitate cu prevederile art. 5 din Regulamentul 273/2004 si ale art. 3 si 4 din Regulamentul 111/2005;
c) intocmirea pentru fiecare produs a normelor tehnice specifice privind productia, ambalarea, transportul, depozitarea, manipularea, distrugerea sau neutralizarea acestora, consemnarea, asigurarea si administrarea antidotului in caz de intoxicare, stabilit cu acordul Ministerului Sanatatii Publice, in cazul operatorilor care produc substante clasificate;
d) asigurarea etichetarii, conform dispozitiilor legale in vigoare si cu respectarea conditiilor prevazute la art. 7 din Regulamentul 273/2004 si la art. 5 din Regulamentul 111/2005;
e) efectuarea ambalarii, conform dispozitiilor legale in materie.
(2) Limitele cantitative anuale, pentru care operatorii implicati in punerea pe piata a substantelor clasificate din categoria 2 sunt exceptati de la prevederile art. 11 si art. 13 alin. (1) lit. a) si b), sunt cele prevazute in anexa II la Regulamentul 273/2004.
Art. 14. - (1) Pastrarea si depozitarea substantelor clasificate se fac cu respectarea dispozitiilor legale privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.
(2) In incaperile in care se depoziteaza substante clasificate nu se vor depozita alte materiale sau produse, cu exceptia cazurilor in care spatiile respective sunt autorizate, potrivit legii, pentru pastrarea substantelor toxice ori stupefiante.
Art. 15. - (1) Operatorii cu substante clasificate din categoriile 1, 2 si 3 comunica Agentiei Nationale Antidrog, pana la data de 15 februarie a anului urmator, informatiile prevazute la art. 17 din Regulamentul 1.277/2005.
(2) Operatorii prevazuti la alin. (1) depun la Agentia Nationala Antidrog, pana la data de 10 iunie a anului in curs, estimarea productiei si importului pentru anul urmator.
Art. 16. - (1) Operatorii care desfasoara operatiuni de import, export si tranzit cu substante clasificate din categoriile 1 si 2 furnizeaza Agentiei Nationale Antidrog informatiile prevazute la art. 18 din Regulamentul 1.277/2005.
(2) Agentia Nationala Antidrog are obligatia sa raporteze Organului International de Control al Stupefiantelor, prevazut la art. 2 lit. k) din Regulamentul 111/2005, situatiile statistice trimestriale si anuale pentru substantele clasificate.
Art. 17. - Controlul respectarii dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta se exercita, potrivit atributiilor ce le revin in domeniile lor de activitate, de persoane anume desemnate din Ministerul Sanatatii Publice, Agentia Nationala pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase, Autoritatea Nationala a Vamilor, Inspectoratul General al Politiei Romane, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si Agentia Nationala Antidrog.
Art. 18. - (1) In vederea exercitarii controlului respectarii dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta de catre organele abilitate, operatorii au obligatia:
a) de a permite accesul in locatiile in care isi desfasoara activitatile;
b) de a permite verificarea documentelor in baza carora isi desfasoara activitatea si a documentelor comerciale;
c) de a permite prelevarea, daca este necesar, de probe, conform dispozitiilor regulamentului de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
(2) Autoritatile publice cu competente de cercetare penala au dreptul sa indisponibilizeze pentru verificari mijloacele de transport pentru o perioada rezonabila, in raport de circumstante.
Contraventii si infractiuni
Art. 19. - Constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 11 alin. (1) si (3), art. 12 alin. (1), art. 13 alin. (1) si art. 14;
b) impiedicarea exercitarii dreptului prevazut la art. 18 alin. (1);
c) netransmiterea datelor prevazute la art. 15 si art. 16 alin. (1).
Art. 20. - Contraventiile prevazute la art. 19 se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 10.000 lei.
Art. 21. - (1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 19 si 20 se efectueaza de personalul imputernicit al autoritatilor prevazute la art. 17.
(2) Prevederile art. 19 si 20 se completeaza cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 22. - (1) Punerea pe piata, importul, exportul, producerea, fabricarea, oferirea, furnizarea, vanzarea, transportul, livrarea cu orice titlu, trimiterea, plasarea pe piata, procurarea, cumpararea, sinteza, extractia, experimentarea, activitatile intermediare, astfel cum sunt acestea definite in art. 2 lit. e) din Regulamentul 111/2005, cumpararea sau detinerea de substante clasificate, echipamente ori materiale, fara drept, constituie infractiune si se pedepsesc cu inchisoare de la 1 an la 5 ani.
(2) Constituie infractiune si comercializarea de substante clasificate catre operatori economici ori persoane fizice neautorizate sau neinregistrate, in conformitate cu art. 6-8 din Regulamentul 111/2005, pentru activitatea cu astfel de substante si se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta la alin. (1).
(3) Savarsirea faptelor prevazute la alin. (1) si (2) in scopul utilizarii lor la cultivarea, producerea sau fabricarea ilicita a drogurilor se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
Art. 23. - Trecerea peste frontiera a substantelor clasificate, fara documentele prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, constituie infractiunea de contrabanda calificata, prevazuta si pedepsita de art. 271 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al Romaniei.
Art. 24. - (1) In cazul infractiunilor prevazute la art. 22 si 23 se dispune confiscarea substantelor clasificate in conditiile legii.
(2) In cazul in care substantele clasificate care au facut obiectul infractiunilor prevazute la art. 22 nu se gasesc, infractorul este obligat la plata echivalentului lor in bani.
Art. 25. - Urmarirea penala in cazul infractiunilor prevazute la art. 22 si 23 se realizeaza de catre procurori din cadrul Directiei de investigare a infractiunilor de criminalitate organizata si terorism din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Art. 26. - (1) Distrugerea substantelor clasificate confiscate sau predate in custodie la incetarea activitatii, care nu pot fi valorificate, se face in conditii ecologice, printr-un operator autorizat in conditiile legii, in prezenta unei comisii din care face parte persoana responsabila de activitatea cu substante clasificate a operatorului care realizeaza distrugerea si, dupa caz, a celui de la care au fost confiscate, un reprezentant al formatiunii antidrog competente teritorial si un specialist in protectia mediului.
(2) Distrugerea substantelor clasificate depreciate calitativ se poate face de operator, in prezenta comisiei prevazute la alin. (1).
(3) O copie a procesului-verbal de distrugere se comunica Agentiei Nationale Antidrog.
De la 1 ianuarie 2007, data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, s-au abrogat abrogat:
a) Legea nr. 300/2002 privind regimul juridic al precursorilor folositi la fabricarea ilicita a drogurilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 409 din 13 iunie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) art. 9 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 362 din 3 august 2000, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) Hotararea Guvernului nr. 1.121/2002 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 300/2002 privind regimul juridic al precursorilor folositi la fabricarea ilicita a drogurilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 772 din 23 octombrie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Comentarii articol (0)