Euro-mit-urile sunt idei false despre Uniunea Europeana, care nu corespund realitatii, dar sunt vehiculate frecvent. Ministerul Integrarii pune in lumina cateva dintre euromit-ruile de dinainte de integrare, fie ca faceau referire la libera circulatie a marfurilor, fie la lilera circulatie a persoanelor sau a circulatiei marfurilor si serviciilor.
Iata cateva din euro-mit-urile care ne ridica in continuare semne de intrebare...
Libera circulatie a marfurilor
Euro-mit: Dupa aderarea la UE nu vom putea circula cu autoturisme care nu corespund normelor de poluare ale UE.
Realitate: Cu autoturismele deja inmatriculate, dar care nu corespund normelor UE, se va putea circula atat in Romania, cat si in UE. Acestea vor putea fi vandute sau reinmatriculate.
Libertatea de circulatie a marfurilor, serviciilor, capitalului
Euro-mit: Concurenta sporita va scoate de pe piata firmele romanesti.
Realitate: de la incheierea Acordului de asociere barierele in calea �libertatilor� sunt eliminate treptat; competitivitatea firmelor romanesti si pozitia lor pe Piata Interna se consolideaza; piata extinsa, de aproape 500 de milioane de consumatori va crea noi oportunitati si o calitate crescuta a marfurilor si serviciilor pentru consumatori.
Euro-mit: Fermele de subzistenta vor disparea dupa aderarea Romaniei la UE.
Realitate: Politica Agricola Comuna nu este destinata gospodariilor de subzistenta (care produc pentru consumul propriu), ci fermelor care produc pentru piata. PAC acorda subventii pentru ca fermele de semi-subzistenta (care produc pentru consumul propriu, dar si pentru vanzare) sa devina viabile. Dupa aderare Romania va primi aproape 3 miliarde de Euro pentru dezvoltare rurala, care vor stimula si dezvoltarea fermelor de semi-subzistenta.
Euro-mit: Aderarea la Uniunea Europeana va face sa dispara zaibarul si capsunica.
Realitate: In negocieri, s-a obtinut recunoasterea intregii suprafete cultivate cu vita-de-vie. Uniunea Europeana interzice doar anumite tipuri de vii hibride. Romania a obtinut in negocieri ca numai 30.000 ha sa fie inlocuiti. Inlocuirea se va face pana la sfarsitul lui 2015 (o perioada de tranzitie de 8 ani).
Viile hibride plantate pe suprafete mai mici de 0,1 ha nu trebuie inlocuite, daca productia e destinata consumului familial, nu comercializarii.
Este in interesul nostru sa producem pentru comercializare vin de calitate, obtinut din soiuri nobile.
Euro-mit: Animalele o vor duce mai bine ca oamenii, datorita cerintelor UE.
Realitate: Uniunea Europeana acorda atentie ingrijirii animalelor pentru a obtine productii de calitate. Taierea animalelor pentru larg consum va trebui facuta prin asomarea acestora si cu respectarea conditiilor de igiena (taiere in abatoare); pana la data aderarii la UE, vitele pentru consum propriu se pot taia prin metode traditionale.
Taierea porcului de Craciun si a mielului de Paste nu vor disparea, dar proprietarii vor trebui sa tina cont de normele de ingrijire a animalelor.
Euro-mit: In Uniunea Europeana, animalele au cercei si pasapoarte, la fel ca oamenii.
Realitate: Crotalierea este o metoda de identificare si de urmarire a starii de sanatate si a traseului animalului, necesara pentru siguranta alimentara a consumatorilor.
Identificarea electronica se practica deocamdata doar pentru cai, dar probabil UE o va extinde si la alte animale.
Daca nu respecta aceste prevederi, agricultorii romani nu vor putea primi subventii de la Uniunea Europeana.
Pasapoartele sunt necesare pentru cabaline si pentru export.
Impozitarea
Euro-mit: Vom plati alcoolul pentru consum propriu la acelasi pret cu cel din magazin.
Realitate: In Uniunea Europeana, pentru a descuraja consumul de alcool, se percepe acelasi nivel al accizelor pentru alcool, indiferent daca este produs pentru consumul propriu sau pentru comercializare. Romania a obtinut in negocieri o derogare, dupa data aderarii: astfel, pentru mai putin de 50 l de alcool din fructe destinat autoconsumului, fiecare gospodarie va plati 50% din acciza pe an.
Euro-mit: Dupa aderarea la UE, romanii nu vor mai putea bea tuica preparata de ei.
Realitate: Romanii isi vor putea prepara tuica, insa trebuie sa se inregistreze legal si sa indeplineasca standardele de igiena si protectie a consumatorului. Acestea sunt masuri pe care UE le ia pentru a impiedica producerea alcoolului pe piata neagra.
rescut constant.
Nota AvocatNet: Numai legislatia europeana din editia printata a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene poate fi considerata autentica
Comentarii articol (0)