Avand in vedere ca, potrivit art. 249 din Tratatul pentru instituirea Comunitatii Europene, regulamentul este actul normativ comunitar direct aplicabil in toate statele membre, nefiind necesara o norma de transpunere a acestuia in dreptul intern, se impune abrogarea - dupa caz, partiala sau totala - a reglementarilor interne adoptate in scopul aplicarii cu titlu anticipat a unei serii de regulamente comunitare si al crearii cadrului institutional care sa permita implementarea directa a acestora din urma la data aderarii,
tinand seama de faptul ca mentinerea normei interne care dubleaza reglementarea comunitara este de natura a crea o practica judecatoreasca si administrativa neunitara, in privinta interpretarii si aplicarii regulamentelor comunitare, cu consecinta atragerii raspunderii statului roman pentru neindeplinirea obligatiilor decurgand din calitatea de stat membru al Uniunii Europene,
avand, de asemenea, in atentie necesitatea asigurarii uniformitatii de aplicare a acquis-ului comunitar,
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. I. - Legea nr. 187/2003 privind competenta de jurisdictie, recunoasterea si executarea in Romania a hotararilor in materie civila si comerciala pronuntate in statele membre ale Uniunii Europene, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 333 din 16 mai 2003, se abroga.
Art. II. - Titlul V "Grupurile de interes economic" din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 279 din 21 aprilie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (3) al articolului 120 va avea urmatorul cuprins:
"(3) Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, inselaciune, delapidare, dare de mita, luare de mita, primire de foloase necuvenite, trafic de influenta, marturie mincinoasa, fals, uz de fals, precum si pentru infractiunile prevazute de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, infractiunile prevazute de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si infractiunile de spalare a banilor prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare."
2. Alineatul (3) al articolului 125 se abroga.
3. Articolul 232 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 232. - (1) Grupurile europene de interes economic - GEIE, persoane juridice cu scop patrimonial, sunt recunoscute si pot functiona in Romania, in temeiul Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 2.137/85 din 25 iulie1985 privind instituirea grupului european de interes economic (GEIE), publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 199 din 31 iulie 1985, si al prezentei legi.
(2) Grupurile europene de interes economic inmatriculate in Romania nu pot avea mai mult de 20 de membri."
4. Articolul 233 se abroga.
5. Articolul 234 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 234. - (1) Grupul european de interes economic se constituie prin contract semnat de toti membrii si incheiat in forma autentica, denumit act constitutiv.
(2) In termen de 15 zile de la data autentificarii actului constitutiv al grupului european de interes economic, fondatorii sau administratorii ori un imputernicit al acestora vor cere inmatricularea grupului in registrul comertului in a carui raza teritoriala isi va avea sediul grupul, in conditiile Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Grupurile europene de interes economic dobandesc personalitate juridica de la data inmatricularii, care se efectueaza in termen de 24 de ore de la data pronuntarii incheierii judecatorului-delegat prin care se autorizeaza inmatricularea grupului.
(4) Inmatricularea in registrul comertului nu prezuma caracterul comercial al grupului european de interes economic.
(5) Dupa efectuarea inmatricularii, oficiul registrului comertului comunica, din oficiu, un extras al incheierii judecatorului-delegat Regiei Autonome ÇþMonitorul OficialÈO, spre publicare, pe cheltuiala solicitantului.
(6) Dupa fiecare modificare a actului constitutiv, administratorii depun la oficiul registrului comertului in a carui raza teritoriala se afla sediul grupului european de interes economic, in termen de 15 zile, actul modificator si textul complet al actului constitutiv in forma autentica, actualizat cu toate modificarile, care vor fi inregistrate in temeiul hotararii judecatorului-delegat.
(7) Oficiul registrului comertului va inainta, din oficiu, actul modificator astfel inregistrat si o notificare asupra depunerii textului actualizat al actului constitutiv catre Regia Autonoma ÇþMonitorul OficialÈO, spre a fi publicate in Partea a IV-a, pe cheltuiala grupului european de interes economic.
(8) Fondatorii, respectiv administratorii, raspund in mod solidar pentru orice prejudiciu pe care il cauzeaza prin neindeplinirea obligatiilor prevazute la alin. (1) si (3)."
6. Dupa articolul 234 se introduc noua noi articole, articolele 2341-2349, cu urmatorul cuprins:
"Art. 2341. - In cazul in care fondatorii sau reprezentantii grupului european de interes economic nu au cerut inmatricularea sa in termenul legal, oricare membru poate cere oficiului registrului comertului efectuarea inmatricularii, dupa ce, prin notificare sau scrisoare recomandata, a pus in intarziere fondatorii ori reprezentantii grupului, iar ei nu s-au conformat in cel mult 8 zile de la primire.
Art. 2342. - (1) In cazul unor neregularitati constatate dupa inmatriculare, grupul european de interes economic este obligat sa ia masuri pentru inlaturarea lor, in cel mult 8 zile de la data constatarii acestora.
(2) Daca grupul european de interes economic nu se conformeaza, orice persoana interesata poate cere tribunalului sa oblige organele grupului, sub sanctiunea platii de daune cominatorii, sa inlature neregularitatile constatate potrivit prevederilor alin. (1).
(3) Dreptul la actiunea pentru regularizare se prescrie prin trecerea unui termen de 6 luni de la data inmatricularii grupului european de interes economic.
Art. 2433. - In orice factura, oferta, comanda, tarif, prospect, scrisoare, anunt, publicatie sau in alte documente emanand de la un grup european de interes economic, trebuie sa se precizeze denumirea acestuia, insotita de mentiunea Çþgrup european de interes economicÈO sau de initialele ÇþGEIEÈO.
Art. 2344. - Nulitatea unui grup european de interes economic inmatriculat in registrul comertului poate fi declarata de tribunal numai atunci cand:
a) lipseste actul constitutiv sau cand acesta nu a fost incheiat in forma autentica;
b) toti fondatorii au fost, potrivit legii, incapabili, la data constituirii grupului;
c) obiectul de activitate al grupului este ilicit sau contrar ordinii publice;
d) lipseste incheierea judecatorului-delegat de inmatriculare a grupului;
e) lipseste autorizarea legala administrativa de constituire a grupului, in cazurile in care aceasta autorizare este prevazuta in legile speciale pentru desfasurarea anumitor activitati, precum cea bancara sau de asigurari;
f) actul constitutiv nu prevede denumirea, sediul si obiectul de activitate ale grupului.
Art. 2345. - Nulitatea nu poate fi declarata in cazul in care cauza ei, invocata in cererea de anulare, a fost inlaturata inainte de a se pune concluzii pe fond la tribunal, cu exceptia situatiei in care nulitatea este cauzata de caracterul ilicit sau contrar ordinii publice al obiectului grupului european de interes economic.
Art. 2346. - (1) Tribunalul sesizat cu o cerere de nulitate poate stabili, chiar din oficiu, un termen pentru acoperirea nulitatii.
(2) In cazul in care, pentru acoperirea nulitatii, este necesara convocarea membrilor grupului european de interes economic sau comunicarea catre acestia a textului proiectului de hotarare impreuna cu documentatia aferenta, tribunalul va acorda, prin incheiere, termenul necesar pentru ca membrii sa adopte hotararea.
Art. 2347. - (1) La data la care hotararea judecatoreasca de declarare a nulitatii a devenit irevocabila, grupul european de interes economic este dizolvat si intra in lichidare.
(2) Prin hotararea judecatoreasca de declarare a nulitatii se vor numi si lichidatorii grupului european de interes economic.
(3) Tribunalul va comunica dispozitivul acestei hotarari oficiului registrului comertului, care, dupa inscrierea mentiunii, il va trimite spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
Art. 2348. - Grupul european de interes economic nu poate emite actiuni, obligatiuni sau alte titluri negociabile.
Art. 2349. - (1) O persoana juridica poate fi numita sau aleasa administrator al unui grup european de interes economic.
(2) Administratorii sunt solidar raspunzatori de indeplinirea tuturor obligatiilor prevazute in sarcina lor de Regulamentul Consiliului nr. 2137/85 din 25 iulie 1985 privind instituirea grupului european de interes economic (GEIE), publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 199 din 31 iulie 1985, de prezenta lege si de actul constitutiv."
7. Dupa articolul 237 se introduc doua noi articole, articolele 2371 si 2372, cu urmatorul cuprins:
"Art. 2371. - (1) Sediul grupului european de interes economic poate fi mutat intr-un alt stat membru, prin decizia membrilor grupului, luata in unanimitate.
(2) Proiectul deciziei prevazute la alin. (1) va fi comunicat, prin grija administratorilor, in termen de 15 zile de la elaborare, la oficiul registrului comertului de la sediul grupului european de interes economic, in vederea mentionarii intentiei de transfer in registrul comertului. Oficiul registrului comertului va transmite proiectul spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
(3) In termen de doua luni de la data publicarii proiectului in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, orice persoana interesata poate face opozitie, pentru motive de ordine publica, in conditiile Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Hotararea judecatoreasca irevocabila prin care se solutioneaza opozitia la proiectul de decizie de transfer al sediului se mentioneaza, din oficiu, in registrul comertului.
(5) Dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti pronuntate cu observarea prevederilor alin. (3) sau a expirarii termenului de introducere a opozitiilor, grupul european de interes economic va putea adopta, cu unanimitatea voturilor membrilor sai, hotararea de transfer al sediului.
(6) Hotararea de transfer va produce efecte de la data inmatricularii grupului european de interes economic in registrul corespunzator noului sediu.
(7) Radierea grupului european de interes economic din registrul comertului este posibila numai dupa prezentarea dovezii efectuarii inmatricularii grupului in registrul din statul membru de destinatie.
(8) Pana la efectuarea mentiunii cu privire la radierea grupului european de interes economic din registrul comertului, tertii se pot prevala de sediul grupului din Romania, cu exceptia cazului in care grupul face dovada ca acestia au cunoscut existenta sediului din statul membru de destinatie.
Art. 2372. - Inmatricularea si/sau radierea in/din registrul comertului a unui grup european de interes economic fac obiectul publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Oficiul registrului comertului de la sediul grupului va transmite, din oficiu, un comunicat in acest sens Oficiului Publicatiilor Oficiale ale Comunitatilor Europene, in vederea publicarii acestuia in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene."
Art. III. - Articolul 2 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 839 din 13 septembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2. - Societatile comerciale, societatile si companiile nationale, grupurile de interes economic, grupurile europene de interes economic, regiile autonome si organizatiile cooperatiste, sucursalele infiintate de acestea, precum si alte persoane juridice care se inregistreaza in registrul comertului potrivit unor acte normative speciale sunt denumite in sensul prezentei legi solicitanti."
Art. IV. - Alineatul (2) al articolului 1 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 49 din 4 februarie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) In intelesul prezentei legi, comerciantii sunt persoanele fizice si asociatiile familiale care efectueaza in mod obisnuit acte de comert, societatile comerciale, companiile nationale si societatile nationale, regiile autonome, grupurile de interes economic cu caracter comercial, grupurile europene de interes economic cu caracter comercial si organizatiile cooperatiste."
Art. V. - Legea nr. 637/2002 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat in domeniul insolventei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 931 din 19 decembrie 2002, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 3, literele f), g) si h) se abroga.
2. Titlul II "Raporturi cu statele membre ale Uniunii Europene" se abroga.
3. La titlul III "Dispozitii tranzitorii si finale", dupa articolul 77 se introduce un nou articol, articolul 771, cu urmatorul cuprins:
"Art. 771. - Prevederile prezentei legi nu sunt aplicabile raporturilor de drept international privat din domeniul insolventei care cad sub incidenta Regulamentului Consiliului (CE) nr. 1346/2000 privind procedurile de insolvabilitate, publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 160 din 30 iunie 2000."
4. Anexele nr. 1-3 se abroga.
Nota AvocatNet:
Numai legislatia europeana din editia printata a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene poate fi considerata autentica
Comentarii articol (1)