In plus, in afara drepturilor morale care nu pot fi instrainate, exista si drepturi patrimoniale care pot fi valorificate pecuniar, si care au, in principal, urmatorul continut : dreptul de reproducere a operei, dreptul de distribuire a acesteia, inchirierea, imprumutul operei, etc.
De retinut este ca dreptul de distribuire a operei se epuizeaza odata cu prima vanzare sau cu primul transfer al dreptului de proprietate asupra originalului operei.
Modalitatile de transfer a dreptului de autor sunt foarte variate si in acelasi timp flexibile ca si durata si intindere, astfel ca, autorul operei poate fie sa cesioneze dreptul de autor pe o perioada de timp limitata /nelimitata, intr-o cota pe care o gaseste benefica, fie sa incheie un contract de editare prin intermediul caruia cedeaza numai dreptul de reproducere si distribuire a operei(art. 48 din L 8/1996). In plus, ai afara acestor doua modalitati de instrainare , care sunt foarte frecvent intalnite in practica, autorul poate sa inchirieze opera sau sa o imprumute catre terti.
Toate aceste moduri de instrainare a dreptului de autor au atat beneficii cat si dezavantaje, astfel ca, este oportuna o consultanta de specialitate inaintea instrainarii dreptului de autor pentru corecta intelegere a implicatiilor juridice ael unui asemenea act.
Comentarii articol (0)